A rumok esetében fontos az illórokon vegyületek mennyiségének ellenőrzése, ezért a tesztfolyamat során szakembereink elvégezték ezt a vizsgálatot. Ha kíváncsi, hogyan határozzák meg ezeket az értékeket, olvasson tovább!
A rum égetett szeszes ital, ami cukornád vagy melasz levének erjesztésével és lepárlásával készül. A lepárlás megfelelőségét gázkromatográfiásan ellenőrizzük az ital illórokon vegyületei mennyiségének meghatározásával. Ezek olyan illó vegyületek, amelyek szeszes italok erjedése, lepárlása és érlelése során az etanol mellett képződnek, például aldehidek, etil-acetát és metanol. A párlás során az úgynevezett előpárlat és utópárlat kellemetlen ízű, illatú vagy mérgező anyagokat tartalmaz, melyeket a megfelelő technikával el kell különíteni a párlat értékes részétől úgy, hogy az ne okozzon a szükségesnél nagyobb veszteséget, sem mennyiségben, sem az aromát adó értékes vegyületekben.
Az illórokon vegyületeket a GC-FID (Gázkromatográf-lánginozációs detektor) műszerrel mérjük meg.
Lássuk a folyamatát!
1. A vizsgálat általában nem igényel mintaelőkészítést.
2. Kb. 2 ml mintát fecskendő segítségével vial-be (kis üvegcsébe) teszünk, amit krimpelő segítségével, szeptummal ellátott (légmentesen záró) kupakkal zárunk.
3. Elhelyezzük a mintákat a GC készülék mintatartójában, és a GC-FID készülékbe elkezdjük áramoltatni a hidrogént, ami a későbbiekben vivőgázként funkcionál.
4. A műszer a vizsgálati módszer behívását követően elkezdi magát felfűteni. Meghatározott hőmérsékleti programot követve 250°C-ig melegszik.
5. Ezt követően elindítjuk a mérést; egy minta vizsgálata 44 percet vesz igénybe.
6. A minták közvetlen injektálással kerülnek a készülékbe és a kromatográfiás oszlopra. A GC-FID technika automatikus mintavétellel megkönnyíti a gyors és hibamentes mintaadagolást.
7. A komponensek különböző sebességgel haladnak át az oszlopon, így egymástól elkülönülve jelennek meg a detektorban.
8. A mérés megfelelőségének ellenőrzésére ismert összetételű szeszes italokat használunk.
9. Kiértékeljük a készülék által felvett kromatogramokat: 12 csúcsot nézünk, amely az illórokon vegyületeket alkotja.
10. Az alább látható kromatogram kiértékelésével megkapjuk az illórokon vegyületek mennyiségét a rum mintában.