Image default

Kajszik, sárgák, barackok

Avagy mi az a „perzsa alma”?

A befőzés idején mindenki élesre feni a magozó kést, súrolja a kondért, leporolja nagymama receptúráját, hogy idén is megteljenek a befőttesüvegek zamatos finomságokkal, amik majd megízesítik a hosszú téli vajas kenyereket. A felületes dunsztmesterek csak annyit írnak az üvegre: „Baracklekvár”, de aki törekszik a precizitásra nem érheti be ennyivel. Íme, egy kis segítség, a „kajszi határozó”!

Emlékszem, régen, amikor még gyerek voltam, volt az őszibarack, meg a sárgabarack. Ennyit tudtam a világról. Erre, mostanra számomra is kiderül, hogy a sárga-, alias, kajszi barack egyrészt közelebbi rokonságban áll a szilvával, mint az őszibarackkal, másrészt rengeteg fajtája van!

Ez is érdekelheti

A kajszi származását máig nem sikerült hitelt érdemlően tisztázni, ami lehet nyugtalanító, de szerencsére mit sem von le a baracklekvár élvezeti értékéből. Lehet, hogy Kínából származik, esetleg Közép-Ázsiából. És ha már a származásnál tartunk, tudja-e, honnan származik a barack szó? Elmondom! A barack szó valamelyik nyugati szláv nyelvből kerülhetett a magyarba, oda a németből, oda pedig a latinból, ahova a görögből jutott. Az eredeti kifejezés a sárgabarackra a görög „mélon perszikon”. Izgalmas tény, hogy a „barack” és a „perzsa” szavaink azonos tőre vezethetőek vissza, amúgy a rómaiak a barackot „malum Persicum” vagyis „perzsa alma” néven ismerték. (Forrás:
Surányi Dezső: Kerti növények regénye)

De, hogy ne húzzam tovább az időt íme, a kajszifajták népes serege, jellemzőikkel, tulajdonságaikkal, szakszerűen:

AVIRINE A fajta ‘Bergarouge’ márkanév alatt került forgalomba. Kései érésű. Gyümölcse középnagy, gömbölyded alakú, nagyon tetszetős színeződésű. Héja sötét narancssárga színű, a napos oldalon piros fedőszín borítja. Húsa mély narancsszínű, kemény, de leves, kiváló, intenzív zamatú. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

BERGERON Kései érésű. Gyümölcse közép-nagy, kissé megnyúlt alakú. A héj sötét narancssárga színű, a napos oldalon sötétpiros. Húsa narancssárga színű, kemény, de leves, kellemes savú, zamatos. Friss fogyasztásra és kedvező savtartalma miatt feldolgozásra egyaránt alkalmas. Túlterhelődésre hajlamos, ilyenkor gyümölcse kisebb, ízetlenebb és rostosabb.

CEGLÉDI ARANY Középkései érésű. Gyümölcse nagyméretű, gömbölyű. Héja egyenletes, világos aranysárga, kevés fedőszínnel. Húsa narancssárga, kemény, jól szállítható. Kiváló ízét teljes érésben éri el. Friss fogyasztásra, valamint ivóléként, befőttként való feldolgozásra is kiválóan alkalmas.

CEGLÉDI ÓRIÁS Középkorai érésű. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagyméretű, kissé megnyúlt tojásdad alakú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, közepesen rostos, teljes érésben alakul ki zamata. Jó szállíthatósághoz fontos a megfelelő szüretidő. Elsősorban friss fogyasztásra való.

CEGLÉDI PIROSKA Középkorai érésű. Közepes nagyságú, enyhén lapított gömb alakú. Héja fénylő narancssárga, melynek nagy részét sötétpiros fedőszín borítja, tetszetős színeződésű. Húsa narancssárga, közepesen szilárd, kellemesen savas. Elsősorban friss fogyasztásra való.

GÖNCI MAGYAR KAJSZI Érése középidejű, elhúzódó. Gyümölcse közép-nagy, a bibepont felé kissé csúcsosodó, gömb alakú. Héja narancssárga, a napsütötte oldalon élénkpiros fedőszínnel borított. Húsa élénk narancssárga, jó zamatú. Az egyik legjobb minőségű alapanyagnak tartják a különböző feldolgozási célokra. Friss fogyasztásra és élelmiszeripari feldolgozásra egyaránt alkalmas.

HARCOT Középkorai érésű. Közepes nagyságú vagy közép-nagy. Gyümölcsének alakja egyedi, tojásdad, széles nyaki résszel. Héja sötét narancssárga, melyet kiterjedt piros fedőszín borít. Húsa sötét narancssárga, szilárd, közepesen finom szövetű, édes. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlható.

COTPY A fajta ‘Pinkcot’ márkanév alatt ismertebb. Korai érésű. Gyümölcse nagyméretű, gömbölyded alakú. Héja narancssárga színű, melyet a napsütötte oldalon piros fedőszín borít. Húsa is narancssárga színű, gyenge zamatú. Nagyon tetszetős, méretes gyümölcse friss fogyasztásra való.

MANDULAKAJSZI Középkései érésű. Mérete nagy vagy igen nagy. A fajta neve különleges ismertető jelére utal, ugyanis gyümölcse mandula formájú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel. Húsa világos narancssárga, szilárd, jellegzetes ízű, jól szállítható. Friss fogyasztásra és befőttként való feldolgozásra egyaránt alkalmas.

PANNÓNIA Középkései érésű. Gyümölcse közép-nagy, a bibepont felé kissé csúcsosodó gömb alakú. Héja világosabb narancssárga, a napsütötte oldalon élénkpiros fedőszínnel borított. Repedésre hajlamos. Húsa világos narancssárga, intenzív zamatú, kellemesen savas. Friss fogyasztásra és feldolgozásra igen alkalmas, különösen ivólének.

Szóval idén már nem kell beérnie felületes tudással. Főzés közben is bátran becézgetheti a készülő lekvárt, dzsemet, ízt, mondjuk így: „Főjél, főjél Ceglédi Piroska!”, esetleg mondhatja neki: „Sűrűsödjél Pannónia!”

Búcsúzóul még elmondom, hogy a kajszi szó viszont oszmán-török eredetű, ám ott nem teszik hozzá, hogy barack.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk