Image default

Nagyító alatt a jelölés

Avagy mit nézzünk a dobozokon

Legutóbbi cikkeinkben a különböző jelölésekről és annak szabályozásáról írtunk. Most lássuk, mi mindent tanultunk ezekből. Példaként életre keltettük a „Bözske kakaós tejet”, a Szupermenta fantáziatermékét, hogy segítségével sorra vegyük, mit nézzünk a dobozon, amikor vásárolunk.

grafika

Előrecsomagolt élelmiszerről lévén szó, a doboznak sok információt kell tartalmaznia.

Kezdjük mindjárt a névvel! – BÖZSKE ZSÍRSZEGÉNY KAKAÓS TEJ

Fontos, hogy a névvel nem vezethető félre a vásárló, annak mindig utalnia kell az élelmiszer kezelésére. A gyártók használhatnak fantázianeveket is, de ezek nem helyettesíthetik az élelmiszer előírt megnevezését.
Termékünk esetében a doboz oldalán, a név alatt olvasható a termék leíró neve. A tej kezelési típusai közti különbség korábbi grafikánk segítségével könnyedén megkülönböztethető.

Ez is érdekelheti

grafika

Származás/eredet és gyártó/forgalmazó

A származást vagy eredetet jelenleg még – néhány termékcsoport kivételével – nem kötelező jelölni. A termékünkön önkéntesen szerepel a „Származási hely: Magyarország” felirat.
A gyártó vagy forgalmazó nevét és adatait is fel kell tüntetni. Nevét és elérhetőségét, címét is meg kell találnunk a címkén, ami segíti az azonosíthatóságot, és probléma esetén is segítségünkre lehet.

Mennyiség

A dobozon a nettó tömeget is fel kell tüntetni, avagy esetünkben a térfogatnak  kell jól látható módon rajta lennie a dobozon a megnevezéssel azonos látómezőben.

Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás – FEHÉRJEFORRÁS

Az állítások használata nem kötelező a gyártók számára, de ha mégis úgy döntenek, hogy ilyen jelzést használnának, be kell tartaniuk pár fontos szabályt. Az Európai Unióban csak bizonyos, engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások használhatóak, amelyek listája uniós rendeletben jelenik meg. Például a „fehérjeforrás” állítást a terméken azért lehet feltüntetni, mert a kakaós tej energiaértékének legalább 12 %-át fehérje biztosítja.

Összetevők

A termék összetevőit természetesen kötelezően fel kell tüntetni a csomagoláson.

Allergének

Az összetevőkre már csak azért is mindenképp érdemes vetni egy pillantást, hiszen itt megtalálhatjuk az allergiát okozó anyagokat, melyeket úgy kell jelölni, hogy a vásárló számára könnyen észrevehető és olvasható legyen. Erre egy gyakori megoldás például, mikor a termék összetevői közül vastagon szedett betűvel írják az allergéneket. Bözske kakaós tej termékünk esetében a „tej” olvasható kiemelt módon, mert a benne lévő tejfehérje és/vagy a tejcukor allergiás reakciót válthat ki. Ennél a terméknél egyébként nem kötelező az összetevők között kiemelten jelölni az allergént, mert a termék megnevezésében is szerepel a „tej” szó.

Fogyaszthatósági idő

Jól vizsgáljuk meg a termékünk lejárat idejét, melyet a nap-hónap-év sorrendben kell feltüntetni (pl. 20.03.2016). A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszerek, mint például a kakaós tej fogyasztása már nem biztonságos a lejárati dátum után (a címkén „Fogyasztható:” felirat szerepel).

Tudjátok, mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között?
Kattints, ha tudni szeretnéd.
Tápértékjelölés: zsír, szénhidrát, fehérje, só

2016. december 13-tól lesz kötelező – néhány kivételtől eltekintve – minden csomagolt élelmiszeren feltüntetni a tápérték jelölést is. Termékünknél a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás miatt azonban már most is kötelező a tápértékjelölés. A kötelezően feltüntetendő adatok a zsír (amelyből telített zsírsavak), a szénhidrát (amelyből cukrok), a fehérje és a só.

Tárolás

Ez az információ azért fontos, mivel ez a gyártó ajánlása. Arra vonatkozik, hogy a megvásárolt termék milyen körülmények között tárolva tartható el a fogyaszthatósági időn belül. Tehát, amennyiben Kakaós tejünket nem 0 és 6°C fok között tároljuk, még bontatlan állapotban sem garantálható, hogy eltartható a fogyaszthatósági idő végéig.

Azonosító jelölés

Mivel a kakaós tej is állati eredetű élelmiszer, így csomagolásának tartalmaznia kell az „ovális” jelölést is. Ez a jelölés azt jelenti, hogy termékünket engedélyezett és az élelmiszerbiztonsági hatóság által fokozottan ellenőrzött létesítményben állították elő.

Korábbi cikkünkből további tudnivalók olvashatóak az ovális jelölésről.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk