Image default

Mi kerüljön a bögrébe?

Kakaós tejeket és italokat tesztelt a Nébih

Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nébih a Szupermenta blogon megkezdett terméktesztek folytatásaként. A hazai boltok kínálata alapján 39 különböző terméket vizsgált a hatóság. A termékpaletta sokszínűsége az italok kiszerelésében, csomagolásában, szín, állag és íz tekintetében is megmutatkozott.

A Nébih terméktesztjeinél már megszokhatták, hogy a komplex vizsgálatsorozat a laboratóriumi analízisen túl a termékek kedveltségi tesztelését is tartalmazza. A kakaós tejek és italok esetében a vizsgálatok megnyugtató eredményeket adtak, miszerint élelmiszerminőségi és biztonsági szempontból minden terméket rendben találtak. A kedveltségi tesztelés eredményei alapján pedig a kakaós tejek között a COOP  (ESL; 500 ml; zsírtartalom: 0,7%), míg a kakaós italoknál a szintén saját márkás Reál kakaós ital (ESL 500 ml; zsírtartalom: 1,4%) végzett az élen. A kakaós tejekkel kapcsolatos fogyasztási szokásokra tekintettel, kíváncsiak voltunk a gyermekek véleményére is. Az 5-15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján a gyerekek kedvence a Tolle (ESL, 500 ml; zsírtartalom: 0,7%) kakaós tej.

A Nébih munkatársai az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent ellenőriztek beleértve az előállítók önellenőrzési rendszerét is.

Mind a 39 terméknél vizsgálták a késztermékeket és az ellenőrzött gyártók által felhasznált alapanyagok minőségi és biztonsági paramétereit, kivetnivalót kizárólag a jelölésekben találtak.

Vizsgálat részletes eredményeit is tartalmazó összefoglaló táblázatot letöltheti ITT

Ez is érdekelheti

Lássuk a részleteket!

Először is nem árt tisztázni, hogy mit is értünk kakaós tej és kakaós ital alatt.

KAKAÓS TEJ
  • legalább 70% tejet tartalmaz
  • savót, permeátumot, egyéb tejhelyettesítőt NEM tartalmazhat
  • a megnevezésben szerepelhet a „tej” szó
KAKAÓS ITAL
  • 50-70% tejet tartalmaz
  • tartalmazhat savót, írót, illetve permeátumot is
  • a megnevezésben NEM szerepelhet a „tej” szó
Mikor használható a CSOKOLÁDÉS ÉS CSOKOLÁDÉ ÍZŰ megnevezés az ízesített tejkészítményeknél?

Csokoládés megnevezés használható, ha a termék csokoládéport tartalmaz, ami legalább 20 % kakaóvaj-tartalmú kakaópor és cukor keveréke, amiben a kakaópor legalább 32%-ban van jelen. Csokoládé ízűnek kell nevezni, ha a termék csak aromát tartalmaz.

Kakaós tej grafika

Alapanyag: a tej

Ezek a termékek alapvető összetevője a tej. A tejtermékek egyik legfontosabb tápanyag-összetevője pedig a tejfehérje. A tejben kétféle típusú fehérje található, a kazein és a tejsavóban oldott un. savófehérjék. Utóbbi magas aminosav-tartalmú, alacsony kalóriatartalmú, a legkönnyebben emészthető fehérjeforrás. Allergiás reakciót a lassabban felszívódó kazein fehérje okozhat az arra érzékenyeknél.

Az előállítók önellenőrzési rendszerében sem akadt probléma, többek közt rendszeresen vizsgálják az alapanyagul szolgáló nyerstejek zsírtartalmát, fehérjetartalmát és gátlóanyag-tartalmát valamint kockázatbecslés alapján az aflatoxin-szennyezettségét is.

 A nyerstejet átvételkor rendszeresen minősítik azok tápanyagtartalmára és higiéniai állapotára, melynek része például a gátlóanyag-tartalom (antibiotikum-, növényvédőszer- és fertőtlenítőszer-maradék) vizsgálata is.

Mi a helyzet a kakaóporral?

Jó hír, hogy az ellenőrzött 5 előállító mindegyike jó minőségű, holland kakaóport használ. Leginkább a zsírszegény, azaz 10-12 százalék közötti kakaóvaj-tartalmú kakaóport részesítették előnyben.
A kakaóporok laboratóriumi vizsgálata alapján (nedvességtartalom, zsírtartalom és zsírsav-összetétel, policiklusos aromás szénhidrogén szennyezettség) az összes minta megfelelt az előírásoknak.

kakaós ital dobogó

kakaós ital grafika

Mi van a címkén?

A jelölés fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Nincs ez másképp a kakaós tejek és italok vonatkozásában sem. Nem megfelelő a jelölés akkor, ha a termék csomagolásán feltüntetett adatok nem egyeznek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így sérül a vásárlók valósághű tájékoztatásának kritériuma.

A vizsgált termékeknél például súlyos hibának számított, ha az előállításhoz felhasznált aroma az összetevők felsorolásából hiányzott, illetve ha a gyártás során hozzáadott adalékanyagot, nevezetesen a xantán-gumit (E 415 stabilizátor) nem tüntették fel.

Néhány terméknél megjelennek az „egészséges” vagy az „erő”, „élet” szavak, melyek általános egészségre vonatkozó állítások, azonban ezeket csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet feltüntetni.

Legtöbbször előfordult és kisebb jelölési hibának számított, ha az összetevők között „zsírszegény kakaópor” helyett „kakaópor” szerepelt.

Néhány esetben előfordultak pontatlanságok a tápértékjelölésekben, amit ugyan csak 2016. december 13-tól kötelező feltüntetni, viszont önkéntes jelölés esetén meg kell felelni a vonatkozó jogszabálynak. További hibaként előfordult, hogy nem tüntették fel a hőkezelésre utaló kifejezést, a zsírfokozatot, illetve a termék tényleges zsírtartalmát. Néhány termék csomagolásán csokoládédarabok szerepeltek illusztrációként, miközben a termék csokoládét semmilyen formában nem tartalmazott, ami félrevezető lehet a fogyasztók számára.

Három terméknél súlyos jelölési hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása folyamatban van, amelyek összege várhatóan mintegy 500.000 forint lesz. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hibák miatt.

A csomagolóanyag is biztonságos!

A hatóság szakemberei a jelölések vizsgálatán túl a csomagolóanyagok ellenőrzéséről sem feledkeztek meg. Nagyon jó hír, hogy egyik csomagolóanyag esetében sem mértek határérték feletti kioldódást.

Valójában a tej hőkezelésétől és a csomagolás módjától függ, mennyi ideig tárolható felbontás nélkül a polcokon? Sokan tévesen azt gondolják, hogy a tartós, dobozos tej a tartósítószer miatt áll el sokáig, azonban megnyugtatunk mindenkit, ez nem így van!

Beltartalom kakaó módra

Utánajártunk, hogy ezek a kakaós tejek és italok mennyiben járulnak hozzá szervezetünk tápanyag-szükségletének fedezéséhez.

A tejtermékeket legtöbbször a szervezetünk napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik, ezért elvégeztük a termékek kalcium-tartalmának vizsgálatát is. A felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg. Egy bögre (200 g) kakaós tejben és italban ennek csupán kb. 10%-a, míg egy bögre tejben közel 30%-a található.

A legtöbb termék zsírtartalma 0,6 és 1,8 %(m/m) között volt, ezáltal zsírszegény csoportba sorolhatók.

A vizsgált termékek fehérjetartalmának mérési eredményei minden esetben megfeleltek a termékek tápértékjelölésében feltüntetett értékeknek. A számított értékek alapján megállapítható, hogy 19 termék tekinthető fehérjeforrásnak (az élelmiszer energiaértékének legalább 12%-át fehérje biztosítja), illetve 13 termék fehérjében gazdag (energiaértékének legalább 20%-át fehérje adja)

A laboratóriumi vizsgálatok részletes eredményeit is tartalmazó összefoglaló táblázatot letöltheti ITT

tápanyagtartalom grafika

Cukor, édesítőszer

Mivel alapvetően édes terméket vizsgáltunk, így kíváncsiak voltunk a termékek cukortartalmára. Minden termék esetében elvégeztük a szacharóz (kristálycukor)- illetve az összes cukortartalom vizsgálatát. A termékek többségének szacharóz-tartalma átlagosan 5 g/100 cm3 volt. Néhány gyártó kristálycukor helyett fruktóz-glükóz szörp vagy mesterséges édesítőszer hozzáadásával készíti termékét.

A fogyasztó fél liter kakaós tej vagy ital elfogyasztásával átlagosan 10 kockacukorral egyenértékű cukrot visz be a szervezetébe.

A cukormentes termékek előállításakor a cukrot mesterséges édesítőszerrel váltották ki, amelyek minden esetben megfeleltek az előírt kritériumoknak.

Valóban laktózmentes? Igen!

Sokak számára létkérdés, hogy mennyire bízhatnak meg a laktózmentes termékekben, ezért a Nébih szakemberei az összes laktózmentes feliratú termékmintán elvégezték a laktóztartalom vizsgálatát. Megnyugtató hír minden érintett számára, hogy a laktózmentes felirattal ellátott kakaós tejek és italok valóban laktózmentesek voltak!

Minden ami nem kakaó – adalékanyagok

Az ellenőrök az édesítőszereken kívül a tartósítószerek és színezékek vizsgálatát is elvégezték. Az élelmiszerekben használható adalékanyagok listáját uniós rendelet tartalmazza. A laboratórium által kimutatott adalékanyagok mindegyike szerepelt a jelölésen és mennyiségük határérték alatti volt.
Legtöbbször a karragént, mint stabilizátort használtak, amely meggátolja a kakaópor kiülepedését. Egyes termékekhez savanyúságot szabályozó anyagot is használnak, esetenként aromát. Bár az előírások megengedik az aroma használatát, alkalmazásuk nem általános. A hazai előállítók által gyártott termékek között bőven találhatunk aromamentes terméket.

A termékek mikrobiológiai vizsgálata is kedvező eredménnyel zárult, minden termék mikrobiológiai szempontból megfelelőnek bizonyult.

OK, biztonságos! De finom is?

Természetesen a termékeket meg is kóstoltuk, külön a kakaós italokat és a kakaós tejeket. Sőt kakaószerető gyerekek segítségét is kértük, vajon nekik melyik termék ízlik a legjobban?

A kedveltségi tesztelés egyébként a szokásos „vakon kóstolás” módszerével történt – tehát az értékelők nem ismerték a termék gyártóját, sem nevét –, az alábbi szempontok szerint rangsoroltak: külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány. A legtöbbet az íz és az édesség érzete nyomott a latban. A kedveltségi vizsgálatokon laikusok és szakértők egyaránt képviseltették magukat: a Tej Terméktanács, Alföldi Tej Kft., Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ), Tudatos Vásárlók Egyesülete, a NÉBIH, az FM szakemberei és átlagos fogyasztók is kóstoltak.

A kóstolás alapján a közepesen édes kakaós tejek kerültek az élmezőnybe, míg a magasabb szacharóztartalmú termékeket kevésbé kedvelték.

A vizsgált két-két édesítőszeres, illetve laktózmentes kakaós tej a kedveltségi lista középmezőnyébe került.

Érdekes azonban, hogy a kakaós italoknál pont az édesebb ízűeket részesítették előnyben a tesztelők.

A kakaós tejekkel kapcsolatos fogyasztási szokásokra tekintettel, kíváncsiak voltunk a gyermekek véleményére is. A jó hangulatú kóstolás során az 5-15 éves korosztály körében a Tolle Kakaós tej (ESL, zsírtartalom: 0,7% 500ml) vitte a pálmát, de dobogós lett még a Mizo kakaós tej light (ESL, zsírtartalom: 0% 450ml) és a Riska kakaós tej (UHT, zsírtartalom: 1,5% 180ml).

Kedveltségi vizsgálat részletes eredményeit is tartalmazó összefoglaló táblázatot letöltheti ITT

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk