Image default

Mit jelent az „ovális” jelölés az élelmiszereken?

Minden nap találkozunk azzal a bizonyos „ovális” jelöléssel a különféle állati eredetű élelmiszerek csomagolásán vagy magán a nyers bőrös hús, például a sertéscsülök felületén, de valószínűleg kevesen tudják, milyen információt nyújt számunkra az adott termékről.

Mi is pontosan az „ovális” jelölés?

Ha nyers termék felületénpéldául nyers sertés csülkön találjuk, akkor azt „állategészségügyi jelölésnek” nevezik, meghatározott nagyságú és adattartalmú, mely azt jelenti, hogy az az állati test, amelyikre ezt felhelyezik , átesett  a hatósági állatorvos által végzett vizsgálaton és fogyasztásra alkalmas. Egy-egy állati testre annyi állategészségügyi jelölést helyez fel az állatorvos, ahány darabra bontják.  A bélyegző lenyomat barnaszínű bélyegzőfesték engedélyezett élelmiszerszínezék.

állategészségügyi jelölés

Abban az esetben, ha a termék csomagolására helyezik fel az ovális jelölést, akkor azt „azonosító jelölésnek” nevezik. Adattartalma megegyezik a fent említett állategészségügyi jelölésével, de ennek nincs meghatározott nagysága.

Ez is érdekelheti

azonosító jelölés

Mely termékeken keressük?

Először is érdemes tisztázni, milyen termékeken láthatjuk ezt a jelet: az azonosító jelölésnek a használata az állati eredetű élelmiszereken kötelező, vagy a csomagoláson vagy az ahhoz rögzített címkén.
Fontos tudni azt is, hogy az „ovális” jelölés láttán egészen biztosak lehetünk abban, hogy azt a terméket az Európai Unió illetékes hatósága által engedélyezett létesítmény valamelyikében állították elő.
Kereshetjük tehát az „ovális” jelölést a tejeken, vajakon, joghurtokon, vagy épp a szalonnán, kenőmájason és valamennyi állati eredetű terméken.

Miért fontos ez a jelölés?

Az állati eredetű élelmiszerekre, és az azokat előállító élelmiszeripari vállalkozókra különleges higiéniai szabályok vonatkoznak. Az állati eredetű élelmiszereket előállító vállalkozások termékeiket csak olyan engedély birtokában hozhatják forgalomba, melyet kizárólag kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően adnak ki. Azokat a termékeket, amelyeken látható ez az azonosító jelölés, engedélyezett és az élelmiszerbiztonsági hatóság által fokozottan ellenőrzött létesítményben állították elő.

Mit kell látnunk?

Amennyiben az Európai Unió területén lévő létesítményben helyezik fel az azonosító jelölést, akkor ovális alakú. Mérete tetszőleges, de lényeges kritérium, hogy jól olvashatónak, letörölhetetlennek kell lennie.

Tartalmaznia kell:
– az előállítás szerinti ország ISO szabvány szerinti kódját (Magyarország esetében: HU),
– a létesítmény engedélyezési számát, valamint
– a Közösségre utaló rövidítést (Magyarországon: EK).

Az engedélyezési szám alapján az előállítóra is rákereshetünk!
Az adatok a Nébih honlapján megtekinthetőek.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk