Image default

Narancspróba, második felvonás

Aszalt koktélnarancsot kellett kivonni a forgalomból

Kandírozott és aszalt narancstermékek ellenőrzésével folytatódott a Nébih narancs terméktesztje. A boltok polcain fellelhető négy termékből egyet, a Tündérkert Traiding Kft. aszalt, cukrozott koktélnarancsát az összetevők között sem jelölt, megengedettnél magasabb színezéktartalom miatt ki kellett vonni a forgalomból.

Az aszalás és a kandírozás két elterjedt és régóta alkalmazott módja a tartósításnak. Lényegük, hogy a tartósítandó anyagból eltávolítják a romlást eredményező mikroorganizmusok élettevékenységéhez szükséges vizet. Aszalásnál a meleg levegő segítségével vonják ki a folyadékot a szövetekből, így a legtöbb tápanyag megmarad az élelmiszerben, míg kandírozásnál az alapanyagban lévő vizet cukros oldattal helyettesítik.

koktélnarancs

Ez is érdekelheti

A Nébih az aszalt, valamint kandírozott élelmiszereknél teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végzett:
  • növényvédőszer-maradék
  • tartósítószerek
  • mesterséges színezék
  • valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor.

Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, azonban a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt „Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs” „Narancssárga S” (E 110) és „Kosnilvörös ” (E 124) mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek és ezek a színezékek az összetevők között sem voltak jelölve.

A részletes laboratóriumi eredmények itt érhetőek el.

Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, azonban a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt „Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs” „Narancssárga S” (E 110) és „Kosnil vörös A” (E 124) mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek.

A kandírozott gyümölcsöknél ezeket a színezékeket az előírt határérték (legfeljebb 10 mg/kg) alatt nem tilos használni, azonban a jelölésen fel kell tüntetni a nevüket vagy E-számukat, valamint „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” feliratot is. A kifogásolt terméken ez a felirat sem szerepelt.

Az érintett tétel forgalomból történő kivonásáról a Nébih azonnal intézkedett. A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja. Emellett – várhatóan több százezres nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor a vállalkozással szemben.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk