Image default

Szabad-e salátát adni a nyulaknak?

Jégsaláta terméktesztünk kapcsán utánajártunk, hogy szabad-e salátával etetni a nyulakat. A gazdik felelőssége, hogy házi kedvenceinek megfelelő táplálékot biztosítson, így érdemes tisztában lenni az adott faj igényeivel. A Nébih szakembereinek segítségével ezúttal a nyulak megfelelő táplálásával foglalkozunk.

Mi az ideális táplálék a házinyulak számára?

A nyulak helyes táplálásához figyelembe kell vennünk a faj élettani sajátságait. A nyulak emésztési sajátságaira jellemző a testtömeghez viszonyított nagy vakbélben történő bakteriális szénhidrátbontás és a cökotrófia (lágybélsárevés). A cökotrófia a nyúlalakúakra jellemző tevékenység, amelynek során a nyulak vastagbelében képződő magas B vitamintartalmú lágybélsár újbóli megevése történik, így az értékes tápanyagok teljes mértékben hasznosulnak.

A vadon élő nyulak friss zöldféléket ettek, ma már azonban táplálkozási igényeiknek megfelelő szárazeledelek állnak a gazdik rendelkezésére. Legjobban akkor járunk el, ha a boltokban kapható nyúltápok képezik a nyulaink takarmányának alapját, melyet friss zöldségfélékkel egészítünk ki.

A minőségi előre gyártott eledelek a nyulak számára fontos takarmány összetevőket optimális arányban tartalmazzák, így a táppal etetett nyulak biztosan kiegyensúlyozott táplálásban részesülnek. Mivel a nyulak növényevők, a tápok növényi eredetű tápanyagokat tartalmaznak. Alapjukat egyes gabonák (búza, árpa, zab) és a lucernafélék adják. A többi állathoz hasonlóan a nyulaknak is az egyes élettani állapotokban (vemhesség, szoptatás) különböző összetételű táplálékra van szükségük.

A tápokon kívül egészítsük ki nyulaink étrendjét különféle zöldfélékkel. Naponta adjunk az állatoknak friss zöldet, de egy napnál tovább ne hagyjuk a ketrecben. A zöldtakarmányhoz fokozatosan szoktassuk hozzá kedvencünket, különben könnyen hasmenést okozhat.

A salátafélékben felhalmozódhatnak műtrágyák és egyes permetszermaradékok, amiknek magas
nitritkoncentrációja veszélyes lehet számukra, így nem javasoljuk adását.

A zöldségek közül szívesen fogyasztják a sárgarépát – bár kicsit hizlal –, a zellert és ezek zöldjét. A retket óvatosan adagoljuk! A káposztát, a karalábét, a hagymafélék adását azonban kerüljük!

Ez is érdekelheti

Adhatunk viszont kaprot és bazsalikomot is nekik. Mivel a nyulak emésztőrendszere érzékeny, a magas víztartalmú táplálékra érzékenyen reagálhatnak, ezért kaphatók szárított zöldségek is, amiket bátran adhatunk kedvencünknek, hiszen nem kell tartanunk a friss, lédús zöldségek evésekor esetlegesen felmerülő emésztési problémáktól. Egyes kertben található növények is tökéletes zöld táplálékot jelentenek a nyulaknak. Ilyen a lóhere, a pongyola pitypang, a tyúkhúr, az útilapu a csalán vagy a pásztortáska. A vadon termő és egyes kerti növényekkel azonban vigyáznunk kell, mert vannak köztük mérgezőek is, ilyen például az aranyeső, a csattanó maszlag vagy a tiszafa.

Szupermenta-TIPP:
A nyulaknak adott zöldféléket mindig mossuk meg, mielőtt az állatnak adjuk, a gumós zöldségeket pedig hámozzuk meg.

Friss széna mindig legyen a nyulak ketrecében, hiszen kutatások igazolják, hogy a megfelelő mennyiségű rost elfogyasztása csökkenti a nyulak emésztőrendszeri megbetegedéseinek előfordulását. Fontos azonban, hogy csak tiszta, jó minőségű szénát adjunk kedvenceinknek, mert a fertőzött széna komoly egészségügyi problémákat okozhat az állatoknak.

Mivel a nyulak szeretnek rágcsálni – a folyton növő metszőfoguk miatt erre szükségük is van – biztosítsunk nekik rágnivalót. A legjobb fogkoptató a megfelelő növény-összetételű széna. De kiegészítésül adhatunk más, természetes anyagból készült rágnivalót is.  Ez lehet akár egy fadarab is.

Ma már mindenki tudja, hogy a régi hiedelemmel ellentétben a nyulaknak szükségük van ivóvízre is. Többféle önitató kapható a szakboltokban, amelyek folyamatosan biztosítják a nyulak számára a szükséges mennyiséget. Az itatóban naponta cseréljük a vizet. Az önitató egyik előnye, hogy nem tudja az állat kiborítani, illetve a víz nem tud beszennyeződni. A nyitott itatókat nem ajánljuk, mert könnyen kiborul belőlük az ivóvíz és benedvesíti az almot, illetve az eleséget, ami hamar romlásnak indulhat.

Kedvencként tartott nyulainknak naponta egyszer adjunk enni a tápból. (A széna egész nap ott van előttük, az a főeledel, a többi csak kiegészítés). A helyes mennyiségről a nyúltáp csomagolásán a gyártó cég ad tájékoztatást. Minden nap, amikor friss táplálékot adunk kedvencünknek, távolítsuk el az esetleges korábbi maradékokat, főleg ha azokat esetleg víz érte. Ilyenkor könnyen megpenészesedhetnek, ami viszont potenciális veszélyforrást jelent kedvencünk egészségére.

Hogyan lehet átváltani másik fajta nyúltápra?

Ha egy újfajta nyúltápot veszünk, először keverjük össze a korábbi táppal és naponta fokozatosan növeljük az új táp mennyiségét a régihez képest. 1-2 hét után térjünk csak át teljes egészében az új termékre. A fokozatos tápbevezetés természetesen vonatkozik a friss eleségekre is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk