Image default

Pontosan mivel foglalkozik egy halászati őr?

Napjainkban is rendkívül fontos vizeink, valamint azok élővilágának védelme, melyben kiemelt szerepe van a halászati őröknek. Cikkünkben bemutatjuk, hogy pontosan mivel is foglalkoznak ezek a szakemberek.

Ez is érdekelheti

A halászati őrök feladata

A halászati őrök feladata a halászatra jogosult halgazdálkodási terve alapján hasznosított halgazdálkodási vízterületének őrzése, működési területét a halgazdálkodási hatóság az általa kiadott szolgálati naplóban határozza meg. Feladata a működési területén található vízterületben élő halállomány, és élőhelyének a védelme. A halászati őr a rendészeti feladatokat ellátó személyek, valamint a fegyveres biztonsági őrök ruházati ellátására vonatkozó meghatározott formaruhát köteles viselni.

A halászati őr munkavégzése közben köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha illetékességi területén, a törvényben meghatározott feladatai ellátása során jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely törvényben meghatározott feladatai ellátásával összefüggő ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

A halászati őr jogosult a működési területén kívüli nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen is eljárni.

Mi az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ)?

Az illegális horgászat, halászat és a halforgalmazással összefüggő feketegazdaság felszámolás érdekében 2015. május 1-jével megalakult az Állami Halőri Szolgálat, amely a NÉBIH által alkalmazott, illetve megbízott állami halászati őrökből áll. Az állami halászati őrök országos illetékességgel rendelkeznek, így a halászatra jogosultak által alkalmazott halászati őröktől eltérően Magyarország bármely halgazdálkodási vízterületén jogosultak eljárni. A NÉBIH állományában álló ugyanazon személy egyidejűleg állami halászati őri és halgazdálkodási hatósági feladatokat is elláthat.

Mi a különbség a halászati őr és a társadalmi halőr között?

Halászati őr rendészeti vizsgát tett, rendelkezik szolgálati igazolvánnyal és szolgálati jelvénnyel, továbbá alkalmazhat jogszabályban meghatározott kényszerítő eszközöket is. A társadalmi halászati őr ennél szűkebb jogkörrel rendelkezik, jogosult többek között a halfogásra jogosító okmányok ellenőrzésére, illetve bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őr vagy a rendőrség megérkezéséig.

Az ÁHSZ eddigi intézkedéseiről, valamint aktuális halgazdálkodási hírekről még többet olvashat a NÉBIH hivatalos oldalán!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk