Image default

Jótanácsok halvásárláshoz

Halvásárláskor az ár mellett egyéb szempontok alapján is fontos ellenőrizni a termékeket. A hal otthoni feldolgozását szintén érdemes körültekintően elvégezni, hogy biztosan jó minőségű és biztonságos fogásokat adjunk szeretteinknek. Cikkünkben öt fontos kérdést jártunk körbe.

A halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak, ugyanakkor a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. Akár friss, akár fagyasztott hal vásárlása mellett döntünk is, gondosan ellenőrizzük a termékeket.

Ez is érdekelheti

1. Csak megbízható kereskedőtől vásároljunk!

Fontos, hogy mindig megbízható forrásból, például halkereskedőnél, piaci halárusnál szerezzük be az árut. A halbolt mellett szól az is, hogy itt szinte biztosan hozzáértő árus szolgál ki minket, aki kérésünkre a még úszkáló halat is konyhakésszé varázsolja. Azt mindig tartsuk a szemünk előtt, hogy bár fontos dolog a választék, de van ennél még fontosabb: a hal minősége, biztonsága. A halkereskedésbe lépve, a környezetet látva szinte azonnal el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e ott vásárolni.

A pultban a friss halat az olvadó jég hőmérsékletén (0°C), jégágyon tartják, tálban, vagy tepsiben, halfajonként elkülönítve. A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész. A halpulttól ne feltétlenül várjuk el az árubőséget, elegendő a bemutatott, vásárlási kedvcsinálásra alkalmas mennyiséget kihelyezni, ami megnyugtatóbb látvány, hiszen ebből tudjuk, hogy a többi halat még biztonságosabban, védetten és hűtve tárolják a háttérben.

Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyésztett, vagy vadon fogott, sőt jelölik a származási helyét is.

Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize átfolyós rendszerű, folyamatosan cserélődik, mellette levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak élő és egészséges hal lehet, amit a halak mozgásából is meg lehet ítélni. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem „pipál” a víz felszínén.

2. Frissen fogyasszuk!

A halhúsból készített ételek többségét azonnal, frissen kell  elfogyasztani, mert a tárolás során gyorsan megromlanak, és megbetegedést kiváltó bomlástermékek képződhetnek benne.
A hűtött (0-4 C-os)  készen tartást követően  ismét hőkezelhető halételek (például halpaprikás, halászlé) esetében sem tanácsos a 24 órát meghaladó tárolás.

Honnan ismerhető fel, hogy friss a hal? Először is az illatáról. A bántóan erős, kellemetlen szag az előrehaladott romlás egyik jele. A friss hal szeme tiszta, telt, domború, esetleg üveges, vizes csillogású és a hal kopoltyúja élénkvörös vagy rózsaszínű. Figyeljünk az úszók és pikkelyek állapotára is: a friss hal úszói nedvesek, pikkelyei mélyen, szilárdan tapadnak a testhez és elszíneződéstől mentesek.

3. A fagyasztott halat gyorsan készítsük el a felolvasztás után!

A hal feldolgozását is gyorsan kell végezni, a hús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges. A fagyasztottan vásárolt halak egy része közvetlenül a fagyasztóból kivéve süthető, főzhető. Abban az esetben, ha felolvasztjuk, az olvasztást 0-5°C-os hűtőtérben végezzük.

4. Előzzük meg a szennyeződéseket!

Jó tudni, hogy a nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket, mikoroganizmusokat Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért érdemes ügyelni arra, hogy az esetleges kereszt szennyeződéseket megelőzzük. Figyeljünk oda  például, hogy a fagyasztott hal  kiolvasztásakor elfolyó lé ne szennyezze a hűtőt, a konyhai munkafelületet, és eszközöket.

A halételek készítése során fontos az elkülönített hal  kezelés, tárolása, a szennyezett felületek mielőbbi forró vizes lemosása. Régi, jól bevált háziasszonyi praktika az ecetes, citromos víz alkalmazása az eszközök és vágódeszka és a kezünk esetében a halszag eltávolítására. Otthon jól záródó dobozban tegyük a halat a hűtőszekrénybe, megelőzve a szagának átterjedését más élelmiszerekre.

5. Hűtsük megfelelően!

A halhús a magas nedvesség- és fehérje tartalma miatt rendkívül gyorsan romlik, ezért fontos a hűtése –olvadó jég hőmérsékletén, azaz 0°C-on vagy alatta –, és gyors, mielőbbi felhasználása. Amennyiben a friss halhúst vásárlást követően nem használjuk fel azonnal, tanácsos konyhakész állapotában, gondosan, teljes felületén résmentesen  becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani, és a felhasználásig mélyhűtőben tárolni. Nagyobb mennyiség vásárlása esetén javasolt adagonként lefagyasztani, hiszen így tárolni és később felhasználni is könnyebb.

Fagyasztva a hal néhány hétig tárolható, bár számolni kell a kifagyás miatt fellépő kiszáradással, vízveszteséggel, minőségcsökkenéssel. Figyeljünk arra is, hogy a már egyszer felengedett halat ne fagyasszuk újra, mert komoly ételmérgezés lehet a következménye!

Forrás: Ételt csak okosan!; Kapj rá!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk