Image default

Szilveszterkor igyuk a pezsgőt, mint a szakértők!

A pezsgő egy különleges ital, legtöbben különösképpen a kiemelt ünnepek környékén fogyasztjuk. Azért, hogy a nedű valóban bearanyozza ezeket az eseményeket, nem árt tudni néhány apróságot a fogyasztásáról.

A tárolás

Rögtön az elején hangsúlyoznunk kell, hogy a pezsgő otthoni tárolásakor különösen fontos a hőmérséklet. Mindenképp tartsuk hűvös helyen, felbontás után pedig hűtőben. Bármilyen gyorsan is kell lehűtenünk, ne tegyük be a fagyasztóba, ezzel ugyanis könnyen véget vethetünk az ital selymességének.

A pezsgő hőmérséklete 4-8°C-on ideális, ha erre a hőfokra lehűtöttük, víz és jég keverékével töltött pezsgősvödörbe helyezzük, így biztosítjuk, hogy a hűtőből kivéve se melegedjen fel az italunk.

Ha egyszer felbontottuk és nem isszuk meg az egész palack pezsgőt, megfelelő dugóval zárjuk vissza, és így tároljuk. Bár a maradék ital így sem őrzi meg hetekig kellemes szénsavasságát.

A nyitás

A nyitás trükkös része lehet az élvezetnek, de létezik olyan módszer, amivel biztonságosabbá tehető ez a lépés is. A lényeg, hogy döntsük oldalra a palackot 45 fokos szögbe, mellyel könnyebb a drótkosár eltávolítása (vagy kengyel lebontása) és a dugó sem repül ki váratlanul.

Amikor kitekerjük a rögzítő huzal hurokját, mindenképp ellenőrizzük, hogy a dugó nem nyomul-e kifelé a palackból. Ha ez megtörténne, szorítsuk lefelé a tenyerünkkel a kupakot. Ebben az esetben a dugót, a kupakot és a kosarat egyszerre kell levennünk.

Ez is érdekelheti

A pohár

A pezsgőspohárnál két fontos szempontot kell figyelembe vennünk: az egyik, hogy a pohár fala legyen elég hosszú ahhoz, hogy megmutassa a buborékokat, a másik pedig, hogy a szája legyen megfelelően kialakítva ahhoz, hogy érezzük az ital illatát.

pohár

Fotó: glassofbubbly.com

  • Ezt az elvet követve tehát a coupe pezsgőskehely nem a legmegfelelőbb a pezsgő teljes élvezetére, hiszen (bár nagyon dekoratív) formája nem kedvez sem a buborékoknak, sem az illatoknak.
  • A flőte típusú pohár nagyon népszerű, és a szépen meg is mutatja a buborékokat, azonban az illatokat nem érezhetjük belőle megfelelően.
  • A tulipán pohár viszont már elég hosszú, öblös és széles szájú is, így ennek a használata ajánlott a pezsgő fogyasztása során.
  • Jó választás lehet a borospohár is, sőt, egyes francia pezsgőfajták aromáit burgundi kehelyből élvezhetjük leginkább.

Ezek után, ha a pezsgő már a poharunkban van, nincs más dolgunk, mint megfelelően – mértékkel – élvezni a nemes italt. Következő cikkünkben pedig arról is olvashatnak majd, hogy miről ismerszik meg a jó pezsgő.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk