Image default

Édesen vagy szárazan az igazi?

Manapság a szárazabb kategóriák közül kerülnek ki a legfelkapottabb pezsgők. De vajon a pezsgő feltalálásakor is így volt mindez?

Cukortartalmának besorolása alapján a leginkább száraznak a brut nature, extra brut, brut termékek számítanak. Ez azonban korántsem volt mindig így. Az ízlés folyamatosan változik. Nem csupán annak tekintetében, hogy fehér vagy rosé a legkedveltebb pezsgő, hanem cukortartalmát figyelembe véve is.

Ez is érdekelheti

Koczuba Róbert

„A pezsgőt az 1600-as évek végén találták fel, amikor kimondottan édesen fogyasztották. A cukor akkoriban nagyon drága volt – mai áron számítva közel 10.000 forintba került egy kiló. A sok cukrot tartalmazó ételek, italok is a jólét egyik kifejezői, szimbóluma voltak. Éppen emiatt a pezsgőket is minél édesebben fogyasztották. Európában közel 150-200 g/l, míg Oroszországban 300 g/l cukortartalommal. Ehhez nem árt tudni, hogy manapság egy 50 g/l cukortartalmú pezsgő már édesnek számít.” – mesélte Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere.

Korábbi cikkünkben a pezsgők
cukortartalom szerinti csoportosítását is
elolvashatják.
De vajon hogyan fordult át a trend?

Az idők során mindez fokozatosan változott. Angol hatásra kezdtek el az emberek egyre szárazabb pezsgőt fogyasztani, eleinte 35-40 g/l cukortartalmú pezsgőket. Majd lassan egész Európában elterjedt ez a kedveltségi minta, és idővel tovább csökkent a cukortartalom. A tendencia mind a mai napig tart. Korunkban a világ nagy részén a legnépszerűbb pezsgőkategória a Brut pezsgő a maga 10 g/l cukortartalmával. Persze országonként, régiónként továbbra is vannak eltérések. Például Európa keleti részén napjainkban is az édes pezsgő hódít.

Fotó: pixabay.com

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk