Image default

A jó pezsgő ismérve

„Pezsgőt délelőtt 10 óra előtt kizárólag ágyban, párnák közt fogyasszunk, 10 óra után bárhol, bárkivel.” – tartja a mondás. Az ünnepi időszaknak ugyan vége, a pezsgőzésre év közben is akad számtalan méltó alkalom. De honnan ismerhetjük fel, hogy valóban jó pezsgőt iszunk? Nem árt tudni, mire figyeljünk kóstoláskor.

A pezsgő kóstolása módszertanilag nagyban hasonlít a bor kóstolásához. Valamivel azért mégis összetettebb, még a szakértők számára is nagyobb kihívást jelent.

Az ital kitöltésekor nagyon fontos a vizuális megfigyelés. A kóstolás maga pedig két részre osztható: a szénsav minőségére, illetve a zamat- és különböző ízjegyek ízlelésére.

Kezdjük a látszattal
Miből igyuk?

Korábbi cikkünkben már írtunk az ideális pezsgős poharakról, amelynek jelentősége kóstolások, összehasonlítások alkalmával még inkább felértékelődik. A tulipán vagy flőte a legalkalmasabb erre a célra, hiszen hosszú nyakú, melynek köszönhetően az ital gyöngyözése jól vizsgálható.

Hogyan töltsük?

A pohár falára csurgatva kell tölteni, ami azért is fontos, hogy a szénsav ne menjen ki belőle. Ezáltal megmaradhat az az ízérzet, ami az előállító célja volt. Az a jó, ha minél hosszabb „buborékút” áll rendelkezésre. Lényeges szempont még, hogy a poharat harmadáig, maximum feléig töltsük.

Ez is érdekelheti

Mennyire habzik fel?

Ha hirtelen habzó, majd gyorsan elillanó buborékokkal találkozunk, az gyengébb minőségre enged következtetni. A tartós, szilárdabb hab magasabb minőséget jelent.

A buborékok mérete és eloszlása

Minél kisebb a buborék és minél egyenletesebben gyöngyözik fel, annál jobb.

Az illata

Mivel kitöltéskor a pohárban szén-dioxid szabadul fel, érdemes várni egy kis időt. A pezsgőt – a borral ellentétben – nem szabad kör-körösen mozgatni mielőtt megillatozzuk. Akkor jó, ha felismerjük a kenyérhéjra jellemző, kekszes illatjegyeket. A gyümölcsösség tehát nem a legmeghatározóbb.

Ízlés dolga
A szénsav minősége

Kissé hátrahajtott fejjel vegyünk apró kortyot a nyelvünkre és figyeljük meg, mennyire keltenek szúró hatást a buborékok. Akkor igazán jó minőségű, légies a pezsgő, ha annak szerkezetébe beintegrálódott a buborékszerkezet. Ekkor a szájpadláson a felhabzás nem irritáló, hanem simogató érzetet kelt.

Zamat és ízjegyek

Ha nem érzünk semmilyen idegen ízt, akkor jó minőségű pezsgőt kortyolgatunk. Egy-egy palack pezsgő képes visszaadni a szőlőfajta, a termőterület és az évjáratra jellemző sajátságos jegyeket is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk