Image default

10+1 érdekesség, amit nem tudtál a sóról

Eddig!

Elengedhetetlenül fontos az élethez, a napi egy teáskanálnyi mennyiség bevitelét azonban nem ajánlott túllépni – a sóról számos tévhit terjeng, az alábbiakban 11 tényt olvashattok, amiket később is érdemes észben tartani! Jövő héten só terméktesztet olvashattok a Szupermentán!

Ez is érdekelheti

 1. Az ókorban és a középkorban a só komoly értékkel bírt, „a föld fehér aranyának” is hívták, sőt fizetőeszköznek minősült: egyes források szerint a római katonák bérük egy részét sóban kapták meg.
 1. Japánban a sót a gonosz lelkek távol tartására használták: a színházakban sót szórtak a színpadra, hogy védjék a színészeket az átkoktól, illetve elterjedt volt a házak „körbesózása” is.
 1. A konyhasó egy ásványi anyag, túlnyomórészt nátrium-klorid. Kis mennyiségben tartalmazhat kálium-kloridot, vagy egyéb más só fajtákat. Eredetét tekintve minden só „tengeri” – a ma létező sóbányák is valaha tengerekhez tartozó területek voltak, melyekből a földtörténet során elpárolgott a víz – a visszamaradó sót bányászhatjuk és fogyaszthatjuk napjainkban.
 1. A sóbányászok védőszentje Szent Kinga, aki magyar királyunk, IV. Béla lánya volt. A Wieliczkai Sóbánya legendája szerint a hölgy jegygyűrűjét egy magyar sóbánya aknájába dobta, ám a gyűrű csodával határos módon követte úrnőjét férjéhez Lengyelországba, és mikor ott ásni kezdtek Kinga parancsára, néhány ásónyom után megtalálták a gyűrűt: azóta is innen származik a híres wieliczkai só.
 1. A só a legfőbb forrása a nátriumnak, ami az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükséges makroelem, minden sejtünk tartalmazza.
 1. Igaz, hogy rengeteg élettani folyamathoz szükséges a sóból származó nátrium, de vigyázat, fogyasztása csak mértékkel egészséges! Az Egészségügyi Világszervezet szerint az emberek többsége túl sokat fogyaszt belőle – napi ajánlott mennyisége egy egészséges felnőtt számára 5 g, ami nagyjából egy teáskanálnyinak felel meg. Az elfogyasztott só jelentős részét az alap élelmiszerekhez a gyártás során hozzáadott mennyiség adja.
 1. A só az egyik legalapvetőbb ételízesítőnk: a sós íz egyike az 5 alap íznek, amit az ember érzékelni tud az édes, savanyú, keserű és az umami mellett.
 1. Az ízesítés mellett a sót évezredek óta alkalmazzák a tartósítási eljárásokban is. Sőt, nem csak élelmiszerek tartósítására: az egyiptomi fáraók mumifikálására is kiválóan alkalmas volt…
 1. Magyarországon az ivóvíz sok településen alacsony jód-tartalmú. A jód megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen pajzsmirigyünk egészséges működéséhez és gyermekek fejlődéséhez – ennek kompenzálásaképp a boltok piacain jódozott sót is találhatunk.
 1. A sót inhalációs terápiában is alkalmazzák – légúti betegségek gyógyításában régóta ismert és alkalmazott módszer a sóterápia.

+1 Az Egyesült Királyság dietetikai szervezete szerint az alábbi élelmiszerből származik sófogyasztásunk jelentős része:

 • húskészítmények, felvágottak, mint sonka, kolbász, szalámi, stb.
 • instant levesek
 • leveskockák, ételízesítő porok
 • konzervek
 • füstölt húsok és halak
 • sós rágcsálnivalók
 • fogyasztásra kész ételek: szószok, gyorséttermi ételek
 • sajtok
 • előrecsomagolt szendvicsek

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk