Image default

Mit érdemes tudni a chiliről? – avagy chili kisokos a Szupermentával

A chilipaprikát előszeretettel alkalmazzák fűszerként a világ számos részének gasztronómiájában. Leginkább Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában népszerű, elég csak a mexikói, kínai, thai vagy az indiai konyhára gondolnunk. Cikkünkben erről a széles körben alkalmazott növényről mutatunk be néhány érdekes tudnivalót.

A chili ereje

Bizonyára sokan hallották már, hogy ha mérsékelni szeretnénk a chilipaprika csípősségét, akkor semmiképp ne együk meg a magokat, hiszen azok a paprika legcsípősebb részei. Azonban a közhiedelemmel ellentétben, a chili legerősebb részét nem a magok, hanem a termés belsejében található, világos színű placenta, azaz erek adják, amelyhez a magok is kapcsolódnak. Ebben található meg ugyanis legnagyobb koncentrációban a kapszaicin nevű alkaloid vegyület, amely a chilire jellemző égető, csípős érzet kiváltásáért felelős.
Persze az is igaz, hogy a mag és a paprika húsa is csíp, de ha csökkentenénk a chilipaprika csípősségét, akkor érdemes belőle kivágni a belső, világos színű ereket és magokat.

A csípősségen túl

A chilipaprika a korábban már említett kapszaicin mellett rendkívül gazdag különböző vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található benne A-, B- és P-vitamin is. Az ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és brómot egyaránt tartalmaz.
A chilipaprikák változatos színét adó színanyagok közül a karotinoidok a legjelentősebbek. E vegyületek a vörös, a sárga, illetve a narancsos színért felelősek.

Chili és az állatok

Sok ember kifejezetten szereti az erősen csípős ételeket, míg mások egyáltalán nem fogyasztanak ilyeneket. De milyen hatása van a chilipaprikának az állatokra?
Az emlősállatok – az emberekhez hasonlóan – érzik a chili csípősségét és égető érzését, éppen ezért jellemzően kerülik a fogyasztását. Ugyanakkor érdekes módon a madarakat nem irritálja a chili. Mivel ezek az állatok nem rágják meg a táplálékukat, a chili magok egészben jutnak át a szervezetükön. A madarak jellemzően nagy távolságokat tesznek meg, ezért a chili fogyasztásával segítik a növény szaporodását.

Forrás: Nagy Zsuzsa: Chili paprika minőségi paramétereinek alakulása különböző színű árnyékoló hálók, genotípusok és érésfázisok függvényében, Gödöllő, 2018.; Dr. Pap Zoltán, Fekete Katalin: A chilik csodálatos világa II. – Beltartalmi értékek, 2020. (agorforum.hu); npic.orst.edu; Shaherin Basith, Minghua Cui, Sunhye Hong, Sun Choi: Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases, Szöul, 2016.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk