Image default

Az energiaitalokról röviden

Tutti-frutti ízű, almás, trópusi gyümölcsös, mangós, kókuszos és még megannyi ízesítésű, cukros és cukormentes, alacsonyabb és magasabb koffeintartalmú energiaitallal találkozhatunk a boltok polcain. Ha kíváncsi, mit érdemes tudni róluk, olvasson tovább!

Jelenleg az élelmiszerjog nem definiálja külön az energiaitalokat, ezért ezek a termékek, az egyéb üdítőitalokkal együtt, az ízesített italok termékkategóriába tartoznak.  Az energiaitalok általában metil-xantint (koffeint), cukrot és/vagy édesítőszert és egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagot, mint például taurint, glükuronolaktont, vitaminokat, esetenként különböző növényi kivonatokat (pl. guaranamag kivonat) változó mennyiségben és kombinációban tartalmazó szénsavas, alkoholmentes italok. Egyéb összetevői általában az étkezési savak, a színezékek, aromák.

Ízesítésüket tekintve a klasszikus tutti-frutti ízű, valamint az egyéb gyümölcsös ízesítésű termékek a legnépszerűbbek a piacon. Legszélesebb körben a 250 ml-es kiszerelés terjedt el, de kapható 355 ml-es, 500 ml-es vagy akár 1,5 literes kiszerelésű energiaital is.

A különböző energiaitalok a koffeintartalmukban is eltérőek. Vannak olyanok, amelyekben 15 mg/100 ml koffein található, míg más termékekben 32 mg/100 ml koffein van. Egy 250 ml-es doboz energiaital tehát 37,5-80 mg koffeint tartalmazhat. Azonban található a hazai piacon olyan termék is, amely 38 mg/100 ml koffeint tartalmaz, ebből a termékből 250 ml-t elfogyasztva 95 mg koffein jut a fogyasztó szervezetébe.

Tudta?

Vásárlásaink során az energiaitalok mellé kihelyezve gyakran láthatunk a boltok polcain nagyon hasonló termékeket. Ezek lehetnek koffeinmentes, vitaminozott szénsavas üdítőitalok; koffeinmentes szénsavas üdítőitalok; szénsavas, alkoholmentes, koffein- és taurinmentes üdítőitalok. Érdemes odafigyelni, hogy mindig a fogyasztás céljának megfelelő terméket válasszuk a polcról.

Az alacsonyabb energiatartalmú termékek iránti megnövekedett fogyasztói igénynek köszönhetően már édesítőszerrel vagy cukorral és édesítőszerrel készült energiaitalok is elérhetőek.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk