Image default

A rum története

A rum napjaink egyik legnépszerűbb szeszes itala, amelyet fajtától függően tisztán vagy különböző koktélok alapanyagaként fogyasztanak. Az ital azonban nemcsak sokoldalú felhasználása miatt érdekes, hanem története is rendkívül izgalmas: szorosan kapcsolódik a gyarmatosításhoz, cukorgyártáshoz és a rabszolgakereskedelemhez is.

Bár a rum valószínűleg az amerikai kontinensről származik, alapanyaga, a cukornád, eredetileg az Ausztráliától északra fekvő Új-Guinea szigetén volt őshonos. A középkori arab hódítások révén jutott el Európába, azonban termesztése csak a déli, meleg éghajlatú szigeteken, például Cipruson volt lehetséges. Éppen ezért a cukor rendkívül drága luxuscikknek számított a középkorban, amelyet csak a tehetősebbek engedhettek meg maguknak. A cukor iránti kereslet egyre nőtt, ezért már a korai gyarmatosítás során vittek cukornádültetvényeket Európából a Karib-térségbe. Az ottani meleg, trópusi éghajlaton jól megélt a növény, azonban munkaerőigényes termesztése afrikai rabszolgák behozatalát tette szükségessé.

A 17. század közepére a legtöbb karibi szigeten termeltek már a cukornádból cukrot, amely a térség gazdaságának egyik alapja lett. A cukorfinomítás során visszamaradó sötét, sűrű szirupot (melasz) mindaddig nem tudták igazán jól hasznosítani, míg meg nem tapasztalták, hogy a magas (akár 40%-os) cukortartalma és a trópusi időjárás következtében erjedni kezd, így alkohollá tudják érlelni. Amikor ezt lepárolták, létrejött a rum, amely kezdetben a rabszolgák és az ültetvényesek itala volt, később pedig a nemzetközi kereskedelem egyik fontos árucikke lett. Hordókban szállították a világ különböző pontjaira, így a Karib-térség mellett Európában és Észak-Amerikában is óriási népszerűségre tett szert.

A tengerészek is hamar felfedezték a rum előnyeit: ellentétben a sörrel, nem savanyodott meg a hosszú tengeri utak során, sőt, az idő elteltével egyre jobb lett. A Brit Királyi Haditengerészet matrózai számára évszázadokon keresztül biztosítottak napi rumfejadagot, amelyet kezdetben tisztán, később vízzel hígítva, grog formájában fogyasztottak.

Tudta?

A grog egy forró ital, aminek alapja rum, víz és más ízesítő, édesítő anyagok, mint a citromlé, fűszerek, méz, cukor. Karácsonyi vásárokban találkozhatunk általában ezzel az itallal a forraltbor mellett.

A rum hamar meghódította az amerikai gyarmatokat is: az első lepárló 1650-ben nyílt Staten Islanden, ezután az ital gyorsan közkedveltté vált. A melaszt hajókon szállították a Karib-térségből, a rumot pedig gyakran tölgyfahordókban érlelték, ami különleges ízvilágot adott neki. Az ital népszerűsége olyan nagy volt, hogy sokszor csereeszközként szolgált, valamint egyes történészek szerint az amerikai függetlenségi háború is részben a rumhoz kapcsolódó gazdasági feszültségekből eredt.

A 19. század közepéig a Karib-térség cukoripara meghatározó volt, ám ekkor a rabszolgaság eltörlése és a mérsékelt éghajlaton is termeszthető cukorrépa elterjedése háttérbe szorította azt. Ekkor a rumgyártásra helyezték át hangsúlyt, amely a mai napig a karibi gazdaság egyik fontos pillére maradt.

Forrás: Tristan Stephenson: Rumforradalom, HVG Kiadó, 2017.; Pernod Ricard: Spirit Academy; Dave Broom: Rum: The Manual, Octopus Publishing Ltd., 2016.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk