Image default

Gin, nem csak tonikkal

A gin esetében jellemző, hogy sokan nem magában, hanem változatos variációkban fogyasztják. Gyakran adnak hozzá tonikot, de koktélt is kevernek belőle. Cikkünkből kiderül, hogy melyek a legnépszerűbb ginfogyasztási trendek.

Gin-tonik

A legklasszikusabb ginből készült nyári frissítő és sokak kedvence a gin-tonik. Elkészítése roppant egyszerű. A nagy mennyiségű jégkockára ráöntjük először a gint, majd tetszőleges arányban a tonikot (legkedveltebb az egy a négyhez gin-tonik arány). Az elkészült italt díszíthetjük citrommal, naranccsal vagy lime-mal. Ha szeretnénk feldobni kicsit a klasszikus receptet, kiegészíthetjük italunkat uborkaszeletekkel és borókabogyóval is.

Gin-szörp

Klasszikus gin-tonik az alapja ennek az italnak is, ám lehet játszadozni az ízesítéssel gyümölcsszörp hozzáadásával. Kifejezetten akkor lehet jó választás, ha valaki az édesebb ízeket kedveli. A szörp ízlés szerint lehet bodzás, citrusos, almás vagy akár pirosgyümölcsös.

Gin-limonádé

Nyáron hűsítőként sokan szívesen fogyasztanak limonádét. Manapság a limonádék ízesítéseit tekintve szinte végtelen a kínálat: a klasszikus citromos limonádé mellett találkozhatunk zöldalmás, bodzás, epres, pirosbogyós, kivis, de akár barackos ízesítésűvel is. Az igazán bátrak megkóstolhatják a gin-limonádét is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az általunk kiválasztott ízesített limonádéba kerül még néhány centiliter gin is.

Koktélok

A Martini az egyik legikonikusabb ginkoktél, melyet leggyakrabban olívabogyóval és citromhéjjal díszítenek, de elkészítése ízlés szerint változtatható.

A Negroni szintén egy ginalapú koktél, amit édes vermuttal és naranccsal ízesítenek.

Ismert koktél a Gimletis is, melynek frissességét a ginhez adott limelé adja.

A koktélok elkészítésével sokféle, izgalmas módon kísérletezhetünk, alkoholt azonban csak mértékkel és felelősségteljesen tanácsos fogyasztani!

Forrás: Aaron Knoll, Gin: A lepárlás művészete, kóstolás, koktélkészítés, HVG Könyvek, Budapest, 2021; diffordsguide.com

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk