Image default

Hogyan vizsgáltuk a ginek metanoltartalmát?

A gin terméktesztünkön számos vizsgálatnak vetettük alá a mintákat a Nébih laboratóriumában. Cikkünkben most azt mutatjuk be, hogy szakembereink hogyan is vizsgálták a ginek metanoltartalmát.

A szeszes italok (például gin) metanoltartalmát európai unió által közzétett referenciamódszer szerint határozzuk meg. A mérés során a vizsgálandó minta metanoltartalmát gázkromatográfiás vizsgálat segítségével határozzuk meg. A gázkromatográfia célja a különböző vegyületek tér- és időbeli elválasztása, minőségi és mennyiségi jellemzése. A gázkromatográfiás elválasztást követően, a minta a lángionizációs detektorba (FID detektor) kerül, ahol a kapott jelek elemzéséből állapítjuk meg a pontos a metanoltartalmat.

1.kép: GC-FID sematikus ábra

  1. A ginből vett mintából körülbelül 1,5-2 ml mennyiséget egy kis mintatartó üvegbe adagolunk, amelyet ezután légmentesen lezárunk, hogy az illékony komponensek – mint például a metanol – mennyiségéből ne veszítsünk.
  2. A gázkromatográfiás berendezésbe injektáljuk a mintát, a benne található komponensek magas hőmérsékleten elpárolognak, ionizálódnak, így könnyen elválaszthatóak egymástól a kolonnán, vagyis az oszlopon.
  3. Az elválasztást követően a FID detektorba (lángionizációs detektor) jutva mindegyik komponens körülbelül 2500-3000°C hőmérsékletű hidrogén-levegő gázlángon halad át, amely ionizálja az atomokat. Az így kapott jelből a mintában található komponensek minőségéről és mennyiségéről kapunk információt.
  4. A vizsgálathoz külső kalibrációt alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy olyan standard oldatot is injektálunk a rendszerbe, amelyről tudjuk, hogy csak metanolt tartalmaz.

2. kép: Gin minta metanoltartalma (GC-FID kromatogram)

A ginek metanoltartalma megadható mg/l vagy mg/100ml abszolút alkoholra vonatkoztatott egységben; az utóbbi esetben a gin alkoholtartalmát meg kell határozni térfogatszázalékban. A vonatkozó uniós rendelet alapján a ginek és a desztillált ginek csak mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból készülhetnek, melyekre vonatkozóan a rendelkezés szerint 30 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatott metanol a megengedett maximális érték. „London Gin” minták esetén a maximálisan megengedett metanoltartalom mindösszesen csak 5 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatott érték lehet az uniós rendelkezés alapján.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk