Image default

A gabonafélékről

A gabonafélék fontos mezőgazdasági termékek. Sokan nem vagyunk tisztában vele, mik tartoznak pontosan a gabonafélék csoportjába. Ahogy azzal sem, milyen szerepet játszanak ezek a növények a táplálkozásunkban. Ha kíváncsi, cikkünkben választ kaphat ezekre a kérdésekre.

Mik lehetnek gabonafélék?

A gabonafélék csoportjába tartozik a búza, a rozs, az árpa, a zab, a köles, a hajdina, a rizs (barna rizs) és a kukorica. A hajdina kivételével mindegyikük a pázsitfűfélék családjának tagja. Magyarországon a gabonafélék a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényeink, de világviszonylatban is a legfontosabb termesztett növények között tartják számon őket. Széles körű elterjedésüket segíti, hogy termésük sokirányúan hasznosítható, ezenkívül jól alkalmazkodnak az eltérő éghajlati és talajviszonyokhoz.

Az egyik fő élelmiszerforrás

A gabonafélék az emberiség legfontosabb élelmiszerforrásai közé tartoznak. A belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia- és szénhidrátbevitelben, hozzájárulnak a szervezet fehérje-, valamint vitamin- és ásványianyag-szükségletének biztosításához. Zsírtartalmuk elenyésző, viszont a belőlük készült élelmiszerek zsírtartalma az ételkészítés során hozzáadott zsiradék miatt jelentősen megnövekedhet.

A gabonafélék fehérjetartalma számottevő, éppen ezért fogyasztásuk komoly szerepet játszhat a napi fehérjeszükséglet biztosításában. Jellemző rájuk a nagy élelmirost-tartalom, ezáltal rendszeres fogyasztásuk számos betegség megelőzésében szerepet játszik. A gabonafélék vitaminokkal és ásványi anyagokkal is szolgálnak. Itt kell megemlítenünk, hogy korpatartalmuk miatt a teljes kiőrlésű lisztből előállított termékek vitaminokban dúsabbak, mint a finomlisztből készült kenyérféleségek.

A sütőipari termékek a lakosság egyik legfontosabb táplálékforrását nyújtják. Ezeknek a termékeknek jelentős a szénhidráttartalmuk, melynek nagy része keményítő, kisebb része pedig cukor és rostanyag. A gabonamagvak héjrésze jelentős mértékben, a mag belső része pedig mérsékeltebb arányban tartalmaz rostanyagot. A gabona- és korpafélék élelmirost-tartalma 17-60% közé esik.

Kíváncsi előrecsomagolt teljes kiőrlésű kenyér terméktesztünkre? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk