Image default

Teljes kiőrlésű kenyerek

Miért jobb választás?

Kenyér nélkül nehéz elképzelni a táplálkozásunkat: fogyasztható reggel, délben, este, szendvicsként, pirítósként, sőt még levesbetétként is. Egyike a legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszereinknek, nem mindegy tehát a minősége. A teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán érdemes szót ejteni arról, miért jobb ezeket választani, mint a fehér lisztből készült társait.

Mivel fejenként évente közel 35 kilogramm kenyeret eszünk – ami nagyjából 10 dkg-t jelent naponta – nagyon fontos, hogy mennyi és milyen tápanyag jut a szervezetünkbe vele. Nem túlzás azt mondani, hogy sófogyasztásunk jelentős részéért a kenyér felel – éppen ezért indult évekkel ezelőtt egy tudatosan megtervezett program a kenyerek sótartalmának csökkentésére – de hasonlóan nagy a kenyér szerepe a rostfogyasztásunk szempontjából is.

Elsőként nézzük meg, mik is azok a rostok, és miért fontosak számunkra? Erről Antal Emese dietetikust, szociológust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét kérdeztük.

„A rostok olyan tápanyagok, amelyeket a növényi eredetű élelmiszereinkben, tehát a gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben találunk meg. Az emberi szervezet nem tudja megemészteni, mégis elengedhetetlen részei a táplálkozásunknak. A rostoknak számos szerepe van: telítenek, tehát szabályozzák az energiafelvételt, elősegítik a bélrendszer mozgását, amely az emésztés folyamatában rendkívül fontos. Természetes „méregtelenítőként” működnek, mert nagy felületükön meg tudják kötni a felesleges, esetleg káros anyagokat is. Végül, de nem utolsósorban, segítik a felesleges salakanyagok távozását a szervezetből, hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez” – mondja a dietetikus, aki azt is elárulja, hogy bélflóránk számára is létszükséglet a megfelelő rostbevitel, hiszen tápanyagforrásként szolgál a jótékony baktériumok számára, amelyek többek között vitaminokat is előállítanak a szervezetünkben.

„Az egészséges felnőtteknek naponta legalább 25 gramm rostot kellene fogyasztaniuk. A magyar férfiak, talán éppen azért, mert ők jobban kedvelik a kenyeret – ezt megközelítik, de a nők többsége jelentősen kevesebb rostot juttat a szervezetébe.”

A teljes kiőrlésű gabonák, és a belőlük készült pékáruk, így a kenyerek is, rostban gazdagok. Egy adag, tehát mintegy 5 dkg teljes kiőrlésű kenyér 2-4 gramm rostot is tartalmaz, tehát ha az átlagos napi fogyasztást (10 dkg) vesszük alapul, akkor bizony látható, hogy a teljes kiőrlésű kenyérrel akár a szükséglet egyharmadát is fedezhetjük a létfontosságú rostokból! Mivel a teljes kiőrlésű liszt a gabonaszem minden részét tartalmazza, ezért további hasznos tápanyagokhoz is hozzájuthatunk, ha fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésűt tesszük a tányérunkra.

Ezt tanácsolja a dietetikus is: „Apró, de nagyon fontos lépés az egészséges táplálkozáshoz az, ha a hagyományos fehér kenyeret és a fehér lisztből készült pékárukat teljes kiőrlésű változatokra cseréljük. A legfrissebb hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR© szerint naponta három adag gabonafélét javasolt fogyasztani, ebből legalább egy adag teljes kiőrlésű legyen. Ezek szó szerint színesítik étrendünket és az ízük is karakteresebb, teljesebb. Ez utóbbit néhány nap alatt nem csak meg lehet szokni, hanem sokkal ízletesebb szendvicseket, harapnivalókat lehet készíteni a teljes kiőrlésű kenyerekből. Pirítósnak is sokkal alkalmasabbak a fehér lisztből készültekhez képest, és jobban telítenek, laktatnak, ezért kevesebbet is fogyasztunk belőlük, ez pedig fogyókúra esetén segít a pluszkilók leadásában, illetve a normál testsúlyunk megtartásában. ”

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk