Image default

A gyorsfagyasztott hasábburgonyák jelölési hibái

A gyorsfagyasztott hasábburgonyák terméktesztjén a vizsgált 16 termék közül egyik sem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Lássuk, mik is voltak a konkrét hiányosságok.

A jelölés ellenőrzése céljából minden termékre vonatkozóan bekértük a forgalmazóktól a termékspecifikációkat, melyek alapján vizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az abban foglaltaknak, illetve az előírásoknak. Hibásnak számít a jelölés ugyanis, ha a termék csomagolásán feltüntetettek – pl. az összetevők, a felhasználási utasítás – nem egyeznek meg a termékspecifikációban közölt adatokkal, mivel így sérül a fogyasztók pontos tájékoztatásának kötelezettsége.

Jelölési hibának számított, amikor két összetevői listát tüntettek fel, de nem azonos összetevőkkel.

Kifogásoltuk azon terméket, mely csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon 2,5 kg szerepelt.

Volt olyan, hogy a jelölésen nem szerepelt a felhasználási utasítás. Továbbá az egyik termék csomagolásán az erre utaló piktogramban megjelölt időtartamot megtévesztően tüntették fel. Három esetben a felhasználási paraméterek terén eltérést találtunk a specifikáció és a jelölés között.

Néhány terméknél a minőségmegőrzési időt nem az előírt módon jelölték, melynek szabályozását uniós rendelet határozza meg.

Ez is érdekelheti

A tápértékjelölést – szintén a fenti uniós előírás szerint – 2016. december 13-től kötelezően fel kell tüntetni. A 2016. december 13. előtt forgalomba hozott élelmiszerek, amelyek tápértékjelöléssel nem rendelkeznek, a készlet erejéig forgalmazhatók. A tapasztalatok szerint a legtöbb terméken azonban már jelenleg is feltüntetik a tápértékadatokat.

Számítással ellenőriztük a tápértéktáblázatban feltüntetett energiaértékeket. Hibának számított, ha a tápértékjelölést nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel. Több esetben előfordult, hogy a közölt energiatartalom-értékek eltértek a számítással ellenőrzöttektől. Olyan hibával is találkoztunk néhány termék esetében, hogy a jelölésen feltüntetett tápérték adatok különböztek a termékspecifikációban megadottaktól, vagy a tápérték adatokat a késztermékre vonatkozóan adták meg, de a jelölésen több elkészítési mód is szerepelt, amivel a jelölésen megadott átlagos tápérték nem vonatkoztatható minden elkészítési módra.

Minden terméknél ellenőriztük, hogy a tápértékjelölésen szereplő zsír- és sótartalom mennyiségét a termékekben lévő valódi értékeknek megfelelően tüntették fel. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát megenged.

A termékek sótartalmának vizsgálata során mindent rendben találtunk.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján hat termék a tápértéktáblázatban közölt zsírmennyiségnél kevesebb zsírt tartalmazott, és csak egynél volt magasabb a zsírtartalom a feltüntetett értéknél. Hat mintán szúrópróbaszerűen vizsgáltuk a telített zsírsav-tartalmat, mely során kiderült, hogy két terméknél a valósnál alacsonyabb értéket tüntettek fel. Ezekben az esetekben a vállalkozóknak felül kell vizsgálniuk a tápértékjelölésben jelölteket.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk