Image default

Tanulságos véget ért a gyorsfagyasztott hasábburgonyák tesztje

Korábbi terméktesztünkkel – a gyorséttermi sültkrumplik vizsgálatával – beléptünk a hasábburgonyák közkedvelt világába. Az utazás folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott terméket ellenőriztünk, kóstoltunk és rangsoroltunk. Mit ne mondjunk, értek minket meglepetések.

Az előrecsomagolt, elősütött sültkrumplik napjaink közkedvelt ételének számítanak. Köretként, de önmagában is szívesen fogyasztják a világ bármely pontján. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Szupermenta keretében mi is teszteltük a hasábburgonyát.

Az elősütött és fagyasztott sültburgonyák szempontjából a választék rendkívül széles! Ki-ki kedvére válogathat a különböző formák, a hossz vagy éppen az ízesítés alapján. Mi ezúttal 16 gyorsfagyasztott, elősütött, ízesítés nélküli hasábburgonya mellett döntöttünk.

Már az elején érdekes tapasztalat volt, hogy a kiválasztott termékek esetében a felhasznált burgonyát Belgiumból, Hollandiából, Német-, Francia-, Cseh- és Lengyelországból szerzik be az élelmiszer-előállítók.

Laboratóriumban vizsgáltuk a termékek szennyezőanyag-tartalmát (ólom- és kadmium-tartalmat), növényvédőszer-maradék jelenlétét, akrilamid tartalmat, továbbá a termékek előállításához felhasznált olajok zsírsavösszetételét és a tápértékjelölésben szereplő zsír-, telített zsírsav- és sótartalmat, valamint kén-dioxid tartalmat. Ellenőriztük a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minőségi paramétereit is. Ezen túlmenően a jelölések jogszabályi megfelelőségének kontrollja sem maradt el.

Ez is érdekelheti

Biztonsági szempontok

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagok felső határértékeit uniós rendelet szabályozza, melyek betartását ezúttal is laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük.

Szúrópróbaszerűen végeztünk el méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, növényvédőszer-maradékra. Megnyugtató, hogy valamennyi megfelelt a határértéknek vagy egyáltalán nem volt benne kimutatható mennyiség.

Az akrilamid tartalom vizsgálatát a fogyasztásra kész hasábburgonyából, vagyis a felhasználási utasításban megadottak szerint készre sütött hasábburgonyából végeztük.

A termékek mért akrilamid szintje 196 µg/kg – 2450 µg/kg értékek között mozgott. Magasabb akrilamid értéket azon termékeknél kaptunk, melyek előállításakor dextrózt (redukáló cukor) adtak hozzá. Ennek az anyagnak a sütés során végbemenő egyenletesebb színkialakításban van szerepe.

Korábbi cikkünkből még több érdekességet olvashat az akrilamidról!

A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőriztük, hogy a termékben ténylegesen a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. A vizsgálatok eredményeképp kijelenthető, hogy megfeleltek a jelölésen megadottaknak, ahogyan az is, hogy egyik termék sem tartalmazott kén-dioxidot. Az élelmiszeripar ugyanis a kén-dioxidot elsősorban tartósításra és az élelmiszerek barnulásának megelőzésére használja, és az uniós rendelet alapján kötelező feltüntetni a termék jelölésén, ha az meghaladja a 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt az adott termékben.

Minőségi irányelvek

A termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozott „gyorsfagyasztott hasábburgonya” névvel kerültek forgalomba, így laboratóriumban vizsgáltuk, hogy megfelelnek-e a termékek a széledarab-tartalomra, a foltos-, a zöldült és a 25 mm-nél rövidebb hasáb mennyiségére vonatkozó előírásoknak. Fontos tudni, hogy ezek az értékek azt is meghatározzák, mely minőségi osztályba sorolható a termék. Kiemelendő továbbá, hogy a szabályozás módosítása folyamatban van, többek közt a széledarab definíciójának pontosítása miatt. Ennek szükségességét pedig méréseink is alátámasztották. Lássuk, milyen eredmények születtek!

Érdekli, hogyan szabályozza a gyorsfagyasztott hasábburgonyát a Magyar Élelmiszerkönyv?
Olvassa el korábbi cikkünket!

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy kilenc terméken nem tüntették fel a minőségi osztályt, ami pedig jelenleg kötelező. Ezek közül nyolc felelt meg az I. osztályra vonatkozó követelményeknek. Viszont csak akkor, ha a széledarabok jelenleg érvényes szabályozását nem vesszük figyelembe. A széledarabok tartalma egyébként 1,22%-23,59% között mozgott.

A nem osztályozott kilenc termékből egy volt, amely még a II. osztályra vonatkozó előírásnak sem felelt meg az összes foltos hasáb nagy mennyisége miatt.

Vajon az a hét termék megfelelt, melyek csomagolásán megtalálható volt a minőségi osztály?

Hat terméket jelöltek I. osztályúnak, melyből négy felelt meg. Kettő azonban a II. osztályba sorolható az összes foltos hasábok mennyisége miatt, de csak úgy, ha nem vesszük figyelembe a széledarabok mennyiségét. Egy terméket jelöltek II. osztályúnak, pedig megfelelt az I. osztályra vonatkozó követelményeknek. Persze csak akkor, ha nem vesszük figyelembe a széledarabok mennyiségét…

Minden, amit a vásárló lát

A termékek csomagolásán szereplő, különböző állítások jellemzően segítik a vásárlót a döntésben, de meg is téveszthetik. Éppen ezért a gyorsfagyasztott sültburgonyák esetében is ellenőriztük a termékek jelölését. Sajnos valamennyi terméknél találtunk jelölési hibát.

Kifogásoltuk például azt a terméket, melynek csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon 2,5 kg szerepelt. Volt, ahol nem találtunk felhasználási utasítást, vagy az általunk mért zsírtartalom több volt, mint a jelölésen feltüntetett. A termékek sótartalma viszont minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

Kattintson, ha tudni szeretné, milyen hibákkal találkoztunk még!

16 termékből 3 esetében a jelölési hiányosságok mellett megállapított minőségi hiba miatt összesen kb. 500 ezer Ft értékű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a NÉBIH szakemberei. A többi termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Melyik lett a legjobb?

Ahogyan olvasóink megszokhatták, a termékre jellemző szempontok szerint vizsgálták laikus és szakértő kóstolók a termékeket. Valamennyit a csomagoláson előírtak szerint készítettük el. A tesztelők ízesítés nélkül kóstolták és értékelték a burgonyákat, de a vizsgálat végén megsózva, különböző szószokba mártva is megízlelhették a számukra legkedveltebb hasábokat.

A megfelelő krumpliknak egyenletes vastagságúnak kell lennie. Sütésnél is fontos, hogy egységesen piruljanak, hogy finom, ropogósra sültek és ne égettek legyenek. Tesztelőink a McCain Original hasábburgonyáját tartották a legegységesebbnek, legtetszetősebbnek.

A termékek csomagolásán jellemzően nagyon íncsiklandó krumplikat láthatunk, de vajon hihetünk a szemünknek? A vizsgálat során erre is szerettünk volna választ kapni a szín értékelésénél. Bírálóink a külső és belső színt egyaránt pontozták. A minőségi terméknél egyenletes aranybarna, aranysárga, belsejénél viszont világossárga, sárga szín az elfogadható. A legmagasabb értéket erre a szempontra a Spar hasábburgonyája kapta.

Az illatnál fontos szempont, hogy ne legyen idegen szag érezhető. Kóstolásnál pedig harmonikus íz mellett a termék idegen és mellékíztől mentes legyen. Mindkét szempontból a McCain Original hasábburgonyája kapta a legmagasabb értéket.

A finom krumpli kívül ropogós, belül omlós, amiben a Spar hasábburgonyája bizonyult a legjobbnak.

A gyorsfagyasztott, elősütött hasábburgonya versenyében első helyen a McCain Original hasábburgonyája végzett. Második lett a Spar, míg harmadikként a Horeca Select French Fries zárt.

gyorsfagyasztott hasábburgonya

Ha kíváncsi részletes vizsgálati eredményeinkre,
letölthető táblázatunkban mindent megtalál!

 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk