Image default

A legkedveltebb hegyes-erős paprika vetőmagok

A hegyes-erős paprika vetőmagok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Ha kíváncsi, hogyan zajlott a vetőmagok tesztelése, olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja minden terméktípus esetében, hogy a termékeket vizsgálva, vásárlói szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Számunkra kiemelten fontos, hogy szakértő és laikus tesztelők egyaránt értékeljék a termékeket, így ugyanis több különböző, sőt akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ez alkalommal 12 hegyes-erős paprika vetőmagot értékeltek online kérdőív formájában.

Milyen szempontok alapján teszteltük a vetőmagokat?

A résztvevők 2 fő értékelési szempont mentén bírálták a hegyes-erős paprika vetőmagokat: a csomagoláson feltüntetett információk és a felhasználási utasítás – piktogramok alapján.

A csomagoláson feltüntetett információk akkor tekinthetőek megfelelőnek, ha a termékinformáció, a fajtaleírás magyar nyelven is elérhető, olvasható és érthető, valamint a tasakon feltüntetett illusztrált fotó megfelel a vetőmag megnevezésének és beltartalmának.

A csomagoláson szerepelnie kell a faj és fajta nevének magyarul, az előállítás szerinti országnak, továbbá a kiszerelő nevének és címének vagy engedélyszámának.

A tasakon kötelező feltüntetni a fémzárolás vagy a legutóbbi csírázóképesség-vizsgálat idejét, a vetőmag kategóriáját (certifikált/minősített, standard) és a vetőmag fémzárszámát/azonosítási számát, illetve azt is jelölni szükséges, hogy a vetőmagok megfelelnek az „EU/EK-szabályok és -szabványok” -nak.

A felhasználási utasításnak érthetőnek kell lennie, és magyar nyelven is a vásárló rendelkezésére kell állnia. Fontos, hogy a jelölésen szereplő piktogramok tartalmilag és minőségileg is megfelelőek legyenek.

Szintén lényeges szempont a termékek csomagolása, ezért a kérdőív mellett a szakemberek ezt is értékelték. A csomagolóanyag akkor tökéletes, ha biztosítja a vetőmag minőségének megóvását, nem sérülékeny, ezenfelül a vetőmag kivételét és kicserélését a csomagolóanyag megsértése nélkül nem teszi lehetővé. A vetőmagok a külső, színes tasakon belül található kisebb, papír vagy alumíniumos tasakban vannak, amely a csíravédelmet biztosítja.

A kedveltségi vizsgálat résztvevőinek véleménye szerint a legfontosabb szempont a csomagolásokon szereplő információk helyes feltüntetése.

Mivel a vetőmagok alapvető minőségi mutatói a tisztaság és a csírázóképesség, ezért szakembereink a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nyomán is pontozták a termékeket. A végleges rangsor így a csírázóképesség és a tisztaság paraméterek, valamint a kedveltségi vizsgálat összesített eredményei alapján született meg.

Minden szempontot figyelembe véve a hegyes-erős paprika vetőmagok versenyében az élen a Royal Sluis Magrovet Cristobal F1 paprika végzett. A második helyezést a Rédei Kertimag Palóc F1 paprika érte el, a harmadik helyre pedig holtversenyben a Royal Sluis Magrovet Csípős spirál F1 és a Garafarm Magrovet Hot Spirál F1 paprikavetőmagok kerültek.

hegyes-erős paprika vetőmag dobogósok
hegyes-erős paprika vetőmag

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk