Image default

A legkedveltebb teljes kiőrlésű „kenyerek”

A teljes kiőrlésű „kenyerek” hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 18 darab teljes kiőrlésű kenyeret és hasonló összetételű, de nem „kenyér” elnevezésű termékeket kóstolhattak meg, melyek között formában sült (toast),vekni és cipó formájú termékek is szerepeltek.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

Az összesített rangsorból minőségi hiba miatt egy terméket kizártunk. Ebben az esetben a megengedettnél magasabb szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott nátrium-klorid értéket mértünk a laborvizsgálatok során.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a teljes kiőrlésű kenyereket.

  • A külső megjelenést és a színt tekintve a toast kenyereknél a formában sült, szabályos alakú, egyenletes nagyságú, nem deformált, nem benyomódott, nem sérült kenyér a megfelelő, míg a vekni vagy cipó formájú termékek esetében a szabadon vetett, nem sütőformában sütött, többnyire szabályos, kerek alakú gömbölyített cipó vagy hosszúkás, két végén elkeskenyedő forma a jellemző. Fontos, hogy a kenyérbél a felhasznált liszt színére jellemző árnyalatú, a drappos színűtől a sárgás árnyalaton át a sötétebb barnáig terjedhet. A kenyérhéj típustól függően világosabb vagy sötétebb barnás színű héjjal rendelkezzen. Magvas kenyerek esetén a magvaknak egyenletes eloszlásban, arányos mennyiségben kell a felületen elhelyezkednie.
  • Az állományt illetően a kenyérbélnek rugalmasnak, csomómentesnek, megfelelően átsültnek kell lennie, nem lehet nyers, ragacsos vagy nyúlós. A kenyérhéj kellemes puhaságú, könnyen rágható, nem átnedvesedett állapotban a legmegfelelőbb. A kenyérbél a héjtól nem válik el, nem morzsálódik, nem esik szét, idegen anyagoktól mentes. Amennyiben magvakat is tartalmaz a kenyér, ezeknek jól látható, egyenletesen szétszórtan kell elhelyezkednie a belsejében.
  • A kenyér illata megfelelő, ha friss, aromás, harmonikus, a kenyértípusra jellemző, enyhén savanykás, minden idegen szagtól mentes. Magvas kenyér esetén jelenjen meg az olajos mag jellemző illata.
  • Ízét tekintve a kenyértípusra jellemző aromájú, enyhén savanykás, karakteres, megfelelően sós, minden idegen íztől mentes termék a megfelelő. A magvas kenyerek esetében ennél a szempontnál is fontos, hogy megjelenjen az olajos magra jellemző ízhatás.

Érdekesség, hogy a kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a … volt, ami szerint a … végzett a legjobb helyen.

A dobogó legfelső fokára a Tesco Tönkölyös vekni állhatott, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet Rivercote toast szeletek teljes kiőrlésű búzaliszttel érdemelte ki.

Teljes kiőrlésű kenyér dobogó
ÖTT TK kenyér

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk