Image default

A sokféleség nyomában – növényi alternatívák, főző- és habkészítmények

A boltok polcain számos főzőtejszínhez és habtejszínhez hasonlatos készítménnyel is találkozhatunk. Hallottak már a cukrászhabról, a rizs főzőkrémről, a kókuszkrémről vagy a vegán zabkrémről? Ha még nem, akkor most megmutatjuk, hogy milyen sokszínű a kínálat.

A főző- és a habtejszín termékek polcfelmérésekor növényi alternatívákkal, valamint főző- és habkészítményekkel is bőven találkoztunk. A 42 ilyen jellegű termék között jelölésük alapján 5 bio és 4 vegán készítmény szerepelt. Kiszerelésüket tekintve 150-500 grammosak, illetve 200-2000 milliliteresek voltak.

Lássuk, mi jellemző ezekre!
Növényi alternatívák

A vásárlói igények kielégítése miatt egyre több olyan készítmény kerül a boltok polcaira, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejet, illetve állati eredetű összetevőt. Ennek is köszönhető, hogy ma már valamennyi vásárló megtalálhatja a számára legmegfelelőbb terméket.

A polcfelmérésünk során 15-féle főző- és habtejszín alternatívát adó termékkel találkoztunk. Ilyen többek között a kókusz és a rizs főzőkrém, a zabkrém. Ezek között szerepelt 5 bio jelzéssel ellátott készítmény.

A csomagoláson feltüntetett összetevők alapján elmondható, hogy mindegyik ivóvíz alapú, és kizárólag növényi eredetű alapanyagok felhasználásával készül. Ilyen például a kókusztej, a rizs vagy a szójafehérje. 4 termék tartalmazott hozzáadott cukrot is.

Zsírtartalmuk 8 és 31% közötti, mely főként növényi zsírokból adódik, pl.: kókuszolaj, napraforgóolaj, repceolaj.

9 terméken feltüntették az UHT vagy Ultrapasztőrözött jelzést, tehát hőkezeléssel tartósították, ezért szobahőmérsékleten hetekig eláll felbontás nélkül, 3 termék pedig hűtve tárolandó a jelölés szerint. A készítmények 150 grammos, illetve 200-1000 milliliter közötti kiszerelésben kaphatóak.

A különböző növényi főzőkrémek és habok felhasználásakor érdemes figyelembe venni a termék ízét, amely eltérő lehet a hagyományos társaiktól. A kókusz alapú krémek például édeskésebbek, míg a rizsből vagy zabból készültek kesernyésebb ízzel rendelkeznek.

Főző- és habkészítmények

Ezek a termékek olyan megnevezésekkel kerülhetnek a boltok polcaira, mint például habalap, főzőkrém vagy habkészítmény. Összesen 27 ilyen termékkel találkoztunk a kínálatban.

Összetételüket tekintve elmondható, hogy legtöbb esetben ivóvíz alapúak, de ezekben a termékekben állati eredetű összetevők is megtalálhatóak: tejszínt, tejfehérjét, írót és íróport is tartalmazhatnak. Zsírtartalmuk 8 és 34% között mozog.

Minden terméken szerepelt az UHT vagy Ultrapasztőrözött jelölés, ezek szobahőmérsékleten is elállnak bontatlanul. A főző- és habkészítmények 200-500 gramm, illetve 200-2000 milliliter közötti kiszerelésűek.

Tudta?

A növényi zsír alapú megnevezéssel ellátott készítmények tejfehérjét is tartalmazhatnak, tehát érdemes odafigyelni az erre érzékenyeknek, valamint a vegán életmódot folytatóknak.

Ebbe a csoportba tartoznak a cukrászhabok is. A felmérésünkben 3 ilyen készítmény is szerepelt. Ezek zsírtartalma 25% (m/m), ivóvíz alapúak, pálmaolaj felhasználásával készülnek, és tejfehérjét is tartalmaznak.

Mi a különbség a főző- és a habtejszín között? Cikkünkből megtudhatja!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk