Image default

A teszt lezárult, a vizsgálat folytatódik

Idén már nyolcadik teszteredményünkkel jelentkezünk itt a Szupermentán, hogy megosszuk hatósági, laboratóriumi és kedveltségi tapasztalatainkat olvasóinkkal. Ezúttal a reggelik egyik kedvelt ékkövét választottuk, ami nyáron üdítő élményt nyújthat a kánikulában. Kaukázusi kefireket teszteltünk.

A vizsgálandó termékkör kiválasztásánál sokféle típusú és márkájú készítménnyel találkoztunk, a klasszikusokkal, az ízesítettekkel és a kaukázusiakkal. A kaukázusi kefirek – kiszerelésüket tekintve – bárhol könnyen fogyaszthatóak, hiszen összerázva a palack tartalmát, azonnal iható is ez a finom tejtermék. Kifli kíséretében pedig biztosan mindenki számára laktató táplálékként szolgál. Ezt a szempontot is figyelembe véve a tesztben ezúttal a natúr kaukázusi kefir kapta a főszerepet.

18 különböző márkanevű terméket vizsgáltunk, melyek közül 17-et hazai üzemben állítottak elő, míg 1 termék Lengyelországban készült.  A magyar kaukázusi kefireket nyolc előállító gyártotta.

De mi is az a kaukázusi kefir?

Egy gondolatra megállva, érdemes kitérni a kaukázusi kefir fogalmának meghatározására. Meglepetés senkit ne érjen. Már most leszögezzük, hogy ilyen egyelőre még nincsen! Kaukázusi kefir esetében ugyanis hivatalos, pontos szakirodalmi meghatározással nem találkoztunk. Viszonyítási pontot a Magyar Élelmiszerkönyv ad, amely magát a kefirt, mint savanyított tejterméket szabályozza.

Ha kíváncsi az élelmiszerkönyvi előírás részleteire, olvassa el korábbi cikkünket!

A különböző tapasztalatok és elmondások szerint a kaukázusi kefir és kefir között az állaga, szénsav- és alkoholtartalma lehet a fő különbség, ami miatt íze is erőteljesebb, markánsabb, mint átlagos kefir társaié.

Laboratóriumban a kefirek

A Szupermenta terméktesztek szokásához híven, a Nébih nemzeti laboratóriumaiban vizsgáltuk a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok mentén. Ezúttal fehérje- és zsírtartalmat, vitamin- és alkoholtartalmat mértünk, továbbá a csomagolóanyagból történő káros anyag kioldódást ellenőriztük.

Az analitikai vizsgálatokon, amely a fehérje és zsírtartalom meghatározását foglalták magukba, minden termék megfelelőnek bizonyult.

Korábbi tesztjeink során gyakran előfordult, hogy a csomagoláson feltüntetett jelölés nem felelt meg az előírásoknak, a kefirek estében azonban ezen a területen nem találtunk kifogásolnivalót. A zsírfokozati besorolást a gyártók minden esetben az előírásoknak megfelelően tüntették fel. A 9 termék zsírszegényként jelölt állítása tehát valóban helytálló volt.

A szúrópróbaszerűen elvégzett vitamintartalom mérése a B12 vitamin esetében átlagosan 0,431 µg/100g mennyiségű eredményt hozott. Figyelembe véve, hogy a szervezetnek naponta kb. 2,0 µg B12 vitaminra van szüksége, napi fél liter kefir elfogyasztása fedezi ezt az igényt.

Megnyugtató hír, hogy a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból – jelen esetben PET (poli-etilén-tereftalát) palackból és kupakból – történő káros anyag kioldódásra irányuló vizsgálatok eredménye negatív lett.

A kefirek alkoholtartalmára vonatkozóan ugyan nincs konkrét szabály, a nemzetközi szakirodalom 0,2-0,4% (g/100g) mennyiségbeli előfordulást említ. Kíváncsiak voltunk tehát, hogy mi a helyzet a magyar hűtők polcain található kaukázusi kefirekkel. Meglepetésként ért, hogy a vizsgált termékek közel 40%-ban 0,25 – 0,99 g/100g mennyiségben volt kimutatható az etil-alkohol. A 18-ból 4 esetben pedig a szakirodalom által említett mennyiséget is meghaladták. Természetesen ezen eredmények alapján a kefir még nem sorolható az „alkoholos italok” közé, de több mint fél liter egyszerre történő elfogyasztása esetén azért érdemes számításba venni.

Ez is érdekelheti

Mikrobatenyészetek, élőflórák, tejsavbaktériumok, kultúrák

A kefir, köztük a kaukázusi kefir is, bonyolult biológiai folyamatok eredményeképp létrejövő tejtermék a benne található különböző mikroorganizmusok jelenléte miatt.

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi a minimális, kultúrából származó élő tejsavbaktériumok és élesztők száma.

A hatóság élőcsíra számra vonatkozó vizsgálatai vegyes eredménnyel záródtak. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg. A kötelező, minimális mennyiségű élesztőt minden terméknél sikerült kimutatni, de a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A nem megfelelő eredmények okát a vállalkozásokkal közösen elemezzük, illetve ismétlő vizsgálatok továbbra is folyamatban vannak. Nem megfelelőség esetén, amennyiben bebizonyosodik, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat hivatalunk figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a gyártási technológia felülvizsgálatára, javítására.

Megkóstoltuk, rangsoroltunk!

A kedveltségi vizsgálatra többen érkeztek komoly elvárásokkal, a „régi kor” ízeit kutatva a termékek kavalkádjában. Lássuk, milyen eredménnyel!

A jó hangulatú kóstoláson vakteszteléses módszerrel több szempontot figyelembe véve pontoztak a szakemberek és lelkes érdeklődők. Az ideális kaukázusi kefir külső megjelenésében felfölöződéstől és savókiválástól mentes. Színe egyenletesen csontfehér, illata kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Íze ideális, ha fellelhetőek a kellemesen savanykás, enyhén csípős, a termék jellegének megfelelően zamatos jegyek. Megfelelő az állománya, ha egynemű, felfölöződéstől és savókiválástól mentes, sima, sűrűn folyó.

A különböző szempontok súlyozásakor a tesztelők a termékek ízét tartották. Ízében a kóstolók tetszését a Milli kaukázusi kefir nyerte el.

Valamennyi kedveltségi szempontot figyelembe véve azonban a legkedveltebb a Danone terméke lett. Másodikként végzett a kaukázusi kefir dobogón a Milli, harmadikként a Sissy márkajelzésű tejtermék.

Részletes eredményekért tekintse meg letölthető táblázatunkat!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk