Image default

Tejföl vagy frissföl

Mi a különbség?

Ma már nagy számban találkozhatunk az üzletekben különböző tejtermék utánzatokkal, szaknyelven imitátumokkal is. Hogy hogyan ismerhetjük meg őket? Az összetevők elolvasásán túl a név is árulkodó lehet. Jó, ha tudjuk, nem ugyan azt várhatjuk, ha tejfölt, vagy például frissfölt teszünk a kosarunkba. A fő különbség a felhasznált alapanyagokban rejlik, cikkünk segítségével most megismerheti ezeket.

Már az elején fontos leszögezni, hogy az imitátumok előállítása és árusítása teljesen szabályos. A fő különbség, hogy míg a tejtermékek kizárólag állati, addig a tej- és tejtermék utánzatok az állati mellett növényi eredetű összetevőket is tartalmaznak. Éppen ezért utóbbi termékek jellemzően olcsóbbak, néhány típusuk pedig sok ételintoleranciában vagy allergiában szenvedő ember számára az egyetlen alternatívát jelentik a mindennapi étkezések során.

A savanyú tejszín titkai

Azt, hogy mit hívhatunk tejfölnek, avagy savanyú tejszínnek, a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) részletesen szabályozza. Így biztosítható ugyanis az egységes minőség eme alapvető élelmiszernél. A MÉ-ben tehát a minőségi kritériumok és az érzékszervi jellemzők mellett, a tejfölgyártás során felhasználható alapanyagokra, a csomagolásra és a jelölésre vonatkozó információkat is megtaláljuk.

 Érdekli a tejfölgyártás folyamata? Kattintson!

Ez is érdekelheti

A tejföl a savanyú tejtermékek csoportjába tartozik. A gyártása során alapanyagként kizárólag az alábbiak használhatóak:
 • tej, tejsűrítmény, esetleg ezek keveréke,
 • tejszín,
 • vaj,
 • tejpor,
 • víz,
 • étkezési só,
 • savópor,
 • tejfehérje-koncentrátum,
 • savófehérje-koncentrátum,
 • étkezési kazeinátok, valamint
 • prebiotikumok.

Tudtad -e?

A savanyú tejszín zsírtartalma legalább 20% (m/m). Ha azonban a zsírtartalom meghaladja a 10%-ot (m/m), de nem éri el a 20-at, akkor félzsíros savanyú tejszínről beszélünk.

Mi a helyzet a Frissföllel?

Ha a megvásárolni tervezett terméken tejföl helyett a „Frissföl”, „Finomföl”, „Farmföl” stb. elnevezést látjuk, jó, ha tudjuk, hogy tejföl-imitátummal van dolgunk. Ezek a tejtermék utánzatok jellemzően növényi eredetű összetevőket (pl.: növényi zsírt), valamint egyéb tejipari melléktermékeket (savót, permeátumot, tejfehérje-koncentrátumot) is tartalmazhatnak. Találunk a boltok polcain kizárólag növényi eredetű alapanyagokból (pl. szójatej) készült tejföl vagy más tejtermékek kiváltására alkalmas élelmiszereket is, amelyeket a tejfehérje allergiában vagy tejcukor (laktóz) intoleranciában szenvedők is fogyaszthatnak.

A termék eredetére – az elnevezésen túl – a címkén feltüntetett információk is utalnak. A felhasznált növényi zsírt, vagy egyéb összetevőt, adalékanyagot ugyanis a gyártók kötelesek jelölni a tej- és tejtermékutánzatok csomagolásán. Természetesen e termékekre is maximálisan igaz, hogy fogyasztásuknak biztonságosnak kell lennie, a felhasznált alapanyagokból azonban minőségi és tápértékbeli különbségek adódnak.

Forrás: Nébih, Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk