Image default

A virsli minőségi előírásai a legújabb szabályozás szerint

Korábbi sertésvirsli terméktesztünk kapcsán már foglalkoztunk a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó 1-3/13-1 számú előírásával, annak 2017. augusztus 1-étől hatályos változásával. Mielőtt idén szilveszterkor virslit választunk, érdemes megnézni, milyen minőségi követelményeknek kell megfelelni azoknak a húskészítményeknek, amelyek viselhetik a virsli megnevezést.

A virsli legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet* (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füstízesítésű homogén metszéslapú termék.
A jelölés szempontjából a hústartalom** a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús*** mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%.

Azon termékek, amelyek megjelenésükben hasonlítanak a virslire, de rúd, pálca stb. nevet kapták, hústartalma alacsonyabb és/vagy bennük a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége magasabb mint a virsliben.

Ez is érdekelheti

A virsli minőségét a kémiai és érzékszervi jellemzők együtt határozzák meg.  Válasszuk az egyenletes vastagságú, ép burkolatú, rugalmas tapintású virslit, aminek a metszéslapja homogén, fűszereloszlása egyenletes, illatában a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, ízében enyhén sós, a bors és a fűszerpaprika íze érezhető.

Laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizhetők a kémiai jellemzők.

Kíváncsi, hogyan kerül glutén a virslibe, vagy hogy miért esszük ezt a húskészítményt Szilveszterkor? Korábbi cikkeinkben ilyen és ehhez hasonló érdekességeket olvashat!

*Húspép (prád): az adott terméknek megfelelően aprított friss hús, víz és engedélyezett élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készült kötőanyag

**Hús: a jelölési rendelet szerinti  hústartalomba csak a vázizomzat számítható bele!

*** Csontokról mechanikusan lefejtett hús: Emberi fogyasztásra alkalmas, de alacsonyabb minőségű termék, hiszen a színhús lefejtését követően a csontokon maradt húsmaradványokból, zsírból és kötőszövetből áll.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk