Image default

Bacon-világban jártunk

Legújabb terméktesztünk során a szeletelt bacon került terítékre a Szupermenta asztalán. Az előállító üzemeket is ellenőriztük, majd laboratóriumban vizsgáltuk a termékeket, de a hivatalos érzékszervi bírálat és a kedveltségi kóstolás sem maradhatott el. Tesztünk eredménye sok tanulságot és érdekességet kínál.

Ez is érdekelheti

Mindössze egy termék felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A többi esetben kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel – az egyelőre nem kötelező, de ha alkalmazzák, akkor annak pontosnak kell lennie – tápérték táblázatot. Szintén probléma volt, hogy a megnevezésben nem szerepelt a „hozzáadott ivóvízzel” kitétel. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hivatal hatósági eljárást indít.
Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat során romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. Természetesen ennek a terméknek a kedveltségi vizsgálatára nem került sor.

Összesen tehát 13 bacon sült változatát kóstolták szakértő és laikus vendége. Pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

dobogó

Májusi terméktesztünk során két fontos tapasztalatot szeretnénk kiemelni, melyek a tudatos vásárlók számára lényeges információul szolgálhatnak.

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben. A csomagolásra éppen ezért továbbra is érdemes figyelni, hiszen a gyártók jellemzően jelzik is, hogy – jelen esetben – termékük hőkezelést követően fogyasztható.

A védőgázas és vákuumos csomagolású termékeknél is figyelni kell arra, hogy azt vegyük le a polcokról, amelynek fóliája feszes – vákuumcsomagolt termékek esetén ráfeszül a termékre –, csomagolása nem sérült, mert így a benne levő termék a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn belül biztonságosan felhasználható. A sérült csomagolású terméket pedig semmiképp ne vásároljuk meg, mert az komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt magában.

A bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Előállítása során különböző pácolási, érlelési és füstölési, esetenként hőkezelési szakaszokon megy keresztül. A bacon termékek különböző típusokba sorolhatóak. Pácolás alapján megkülönböztetünk gyorspácolt, illetve hagyományos pácolással készült termékeket. A füstölt íz füstaroma, folyékony füst, illetve hagyományos füstölés alkalmazásával érhető el. Gyártási technológia alapján a termékek nyers vagy főtt változata különböztethető meg.

A Szupermenta májusban megjelenő terméktesztjében végül 14 füstölt, nyers, szeletelt terméket vizsgáltunk.

12 féle gyorspácolással és kétféle hagyományos pácolással előállított termék került vizsgálatra. A gyorspácolt baconok hazai gyártótól, míg a hagyományos technológiával készültek horvát és német előállítótól származtak. 4 terméket a kereskedelemből, 10 tételt pedig az előállító üzemből szereztünk be, ahol az előállítás folyamatának hatósági ellenőrzésére is sor került.

A szeletelt, füstölt, nyers bacon úgynevezett fogyasztásra kész termék (ready to eat), amely azt jelenti, hogy felbontást követően közvetlenül fogyasztható, hacsak a gyártó más felhasználási javaslatot nem tesz.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk