Image default

Frankfurti, krinolin, szafaládé, debreceni

Mi a különbség?

Vajon a frankfurti virsli miben különbözik a többitől? És ha már itt tartunk, mi a helyzet a krinolinnal, a csemege debrecenivel és a szafaládéval?

A Magyar Élelmiszerkönyv nem tartalmaz követelményt arra vonatkozólag, hogy milyen minőségi tulajdonságok teljesülése mellett lehet a „frankfurti” vagy a „bécsi” jelzőt használni.

Egyes források szinonimaként említik a frankfurti és a bécsi-frankfurti megnevezéseket. Más a hústartalom közti különbséget emeli ki. A bécsi frankfurti jelzőt a terméket megalkotó Johann Georg Lahner adta. Az eredeti recept szerint marha és a disznóhúsból készült masszához sót, fűszereket és vizet adott, melyet juhbélbe töltött, majd enyhén megfüstölt. A frankfurti virsli ettől csupán húsösszetételében tér el, mivel az kizárólag csak sertés húsból készül.

Jelenleg Magyarországon inkább a forma (hosszúkás) miatt szokták ezeket a jelzőket használni. Sem a sertés vagy kevert sertés-marha hús, sem pedig a juhbél nem követelmény, így akár baromfiból és műbélből is készíthető.

Ez is érdekelheti

Egyéb töltött finomságok

A krinolin
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a krinolin megnevezésű terméknek legalább 32 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) nem füstölt, vagy füst ízesítésű készítménynek kell lennie. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%.

A csemege debreceni
Ennek az elnevezésű húskészítménynek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie: 22-32 mm átmérőjű sertésvékonybélbe vagy emészthető műbélbe töltött húspépet, valamint 6-8 mm szemcseméretűre aprított marha és/vagy sertéshúst és/vagy baromfihúst és szalonna alapanyagot tartalmazó, legfeljebb 15 cm hosszú termék. Tartósítását füstöléssel és főzéssel végzik. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 45%.

A 2017 augusztusától kötelezően alkalmazandó MÉ előírások a krinolin és csemege debreceni fenti értékein is változtatnak majd.

A szafaládé
A 2017 augusztusától kötelezően alkalmazandó Magyar Élelmiszerkönyv már a szafaládét is szabályozza. Az előírások a következőek: 28-36 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%.

Olvasta már sertésvirsli terméktesztünk eredményeit?

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk