Milyen szabályok vonatkoznak a borokra? Mit jelentenek a címkén található megnevezések? Cikkünkben útmutatóként összegyűjtöttük, milyen előírások vannak érvényben.
A Magyarországon termelt és forgalomba hozni kívánt boroknak az alábbi érzékszervi jellemzőkkel kell rendelkezniük:
- A címkén feltüntetett színnek, kifejezésnek vagy jellegnek megfelelő szín.
- Tiszta, a palackos érlelésből fakadó esetleges üledékektől eltekintve, üledékmentes megjelenés.
- A terméknek egészségesnek kell lennie, az elnevezésnek és jelölésnek megfelelő illat, íz, zamat kell, hogy jellemezze.
Tudta?
Magyarországon hat különböző borrégiót tartanak számon. Ezek az alábbiak: Felső-Pannon borrégió, Balaton borrégió, Pannon borrégió, Duna borrégió,
Felső-Magyarország borrégió, Tokaji borvidék.
Jelölési előírások
Nem csak a borokra, hanem azok címkéjére is szigorú előírások vonatkoznak. A Magyarországon forgalomba hozott borászati termékek kiszerelésén az alábbiakat kötelező feltüntetni:
- a forgalomba hozatali engedély azonosítóját, melyet az „L” vagy „Nébih” felirat előz meg,
- a származási országot,
- az összes tagállamot, amennyiben az Európai Unió több tagállamából származó szőlőből készült borászati termékről van szó.
A borászati termék címkéjén azonos betűmérettel, -típussal és -színnel jeleníthetőek meg a termék előállításához felhasznált szőlőfajták nevei. További információként a címkén feltüntethető az adott borászat földrajzi helye is. (Például: Egri borvidék)
A fogyasztók magasabb szintű tájékoztatása érdekében az Európai Unió jogalkotása révén kötelező feltüntetni az energiatartalmat, a tápértékjelölést és az összetevőket a 2023. december 8-a után készített borászati termékeken. Ez a szabályozás bizonyos átmeneti időszakot követően a magyar borászati termékekre is vonatkozik. Az uniós rendelet kitér arra is, hogy:
- az energiatartalmat 100 ml-re kifejezve mindenképpen meg kell jeleníteni a csomagoláson vagy a címkén, viszont az átlagos tápérték többi értéke elektronikusan is szerepelhet (pl. QR kód segítségével).
- az új szabályozás értelmében az allergének felhasználása esetén azok jelölése még abban az esetben is kötelező, ha azok a késztermékben csak nyomokban vagy nem kimutatható módon vannak jelen.
Forrás: net.jogtár.hu, eur-lex.europa.eu