Image default

Amit a borok szabályozásáról tudni érdemes

Milyen szabályok vonatkoznak a borokra? Mit jelentenek a címkén található megnevezések? Cikkünkben útmutatóként összegyűjtöttük, milyen előírások vannak érvényben.

A Magyarországon termelt és forgalomba hozni kívánt boroknak az alábbi érzékszervi jellemzőkkel kell rendelkezniük:

  • A címkén feltüntetett színnek, kifejezésnek vagy jellegnek megfelelő szín.
  • Tiszta, a palackos érlelésből fakadó esetleges üledékektől eltekintve, üledékmentes megjelenés.
  • A terméknek egészségesnek kell lennie, az elnevezésnek és jelölésnek megfelelő illat, íz, zamat kell, hogy jellemezze.

Tudta?

Magyarországon hat különböző borrégiót tartanak számon. Ezek az alábbiak: Felső-Pannon borrégió, Balaton borrégió, Pannon borrégió, Duna borrégió,
Felső-Magyarország borrégió, Tokaji borvidék.

Jelölési előírások

Nem csak a borokra, hanem azok címkéjére is szigorú előírások vonatkoznak. A Magyarországon forgalomba hozott borászati termékek kiszerelésén az alábbiakat kötelező feltüntetni:

  • a forgalomba hozatali engedély azonosítóját, melyet az „L” vagy „Nébih” felirat előz meg,
  • a származási országot,
  • az összes tagállamot, amennyiben az Európai Unió több tagállamából származó szőlőből készült borászati termékről van szó.

A borászati termék címkéjén azonos betűmérettel, -típussal és -színnel jeleníthetőek meg a termék előállításához felhasznált szőlőfajták nevei. További információként a címkén feltüntethető az adott borászat földrajzi helye is. (Például: Egri borvidék)

A fogyasztók magasabb szintű tájékoztatása érdekében az Európai Unió jogalkotása révén kötelező feltüntetni az energiatartalmat, a tápértékjelölést és az összetevőket a 2023. december 8-a után készített borászati termékeken. Ez a szabályozás bizonyos átmeneti időszakot követően a magyar borászati termékekre is vonatkozik.  Az uniós rendelet kitér arra is, hogy:

  • az energiatartalmat 100 ml-re kifejezve mindenképpen meg kell jeleníteni a csomagoláson vagy a címkén, viszont az átlagos tápérték többi értéke elektronikusan is szerepelhet (pl. QR kód segítségével).
  • az új szabályozás értelmében az allergének felhasználása esetén azok jelölése még abban az esetben is kötelező, ha azok a késztermékben csak nyomokban vagy nem kimutatható módon vannak jelen.

Forrás: net.jogtár.hu, eur-lex.europa.eu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk