Image default

A legkedveltebb kékfrankos száraz vörösborok

A kékfrankos száraz vörösborok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből megtudhatja!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében, hogy fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Fogyasztói és vásárlói szempontokat figyelembe véve: a résztvevők ezúttal 35 féle kékfrankos száraz vörösbort kóstolhattak. Az évjáratokat tekintve 2019-es, 2020-as, 2021-es és 2022-es termékek, valamint évjárat nélküli vörösborok is szerepeltek a palettán.

A termékek értékelése ezúttal is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz: a kóstolók nem tudták, hogy mely sorszám, melyik márkát takarja.

A tesztünkben résztvevő, eltérő évjáratú vörösborok eredményeit külön összesítettük, így a négy kategóriában négy dobogó született. Az évjárat nélküli vörösborok a 2019-es évjáratú borok csoportjában vettek részt.

A résztvevők 5 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a borokat.

  • Külső megjelenést és tisztaságot tekintve a tiszta, tükrös és csillogó megjelenésű bor megfelelő. Fontos, hogy ne legyen opálos, zavaros, homályos és fátyolos.
  • Ezek a borok – színüket illetően – a rubintól a gránáton át, a téglavörös színárnyalatig terjedhetnek.
  • Illatintenzitást és karaktert elemezve tiszta, friss illatú bort kell kapnunk, amely gyümölcsös és fűszeres jegyekben gazdag, vagy érett, hordós érlelésből származó pörkölt jegyek, esetleg lekváros, fűszeres tónusok is jellemezhetik. Idegen szagtól mentesnek kell lenniük.
  • Íze és zamatintenzitása akkor megfelelő, ha gazdag gyümölcsösség (piros bogyós gyümölcsök), tiszta íz, markánsan férfias savak jellemzik a könnyedebb stílust. Ha közepesen testes vagy testesebb, akkor gyümölcsös zamatokban gazdag, és a hordós érlelésből fakadó csokoládéval, illetve kakaó és dohány ízével kiegészülve, idegen íztől mentesnek kell lenniük.
  • Az összbenyomást a harmonikus, elegáns, férfiasan kerek, sav-alkohol-tannin arány kellemes összhangja adja.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a borok íze és zamatintenzitása volt a preferenciavizsgálat alapján.

Az évjárat nélküli és a 2019-es évjáratú kékfrankos száraz vörösborok rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára az „Agancsos Pincészet DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor” állhatott, második helyen a „Teleki Selection, Villányi kékfrankos száraz vörösbor” végzett, míg harmadikként a „Mészáros Bodzási Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor” zárt a Szupermenta rangsorában.

A 2020-as évjáratú termékeket illetően első helyezett lett a „Schieber Szekszárdi Trilógia kékfrankos száraz vörösbor”, a dobogó második fokára léphetett fel az „Eszterbauer tanyamacska kékfrankos száraz vörösbor”, a harmadik helyet pedig a „Lajvér Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor” érdemelte ki.

A 2021-es évjáratú kékfrankos száraz vörösborokat értékelve, első helyezen végzett a „Feind Dunántúli kékfrankos száraz vörösbor”, a dobogó második fokára léphetett fel a „Sol Montis kékfrankos száraz vörösbor”, harmadik helyezett a „Gere Tamás Villányi DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor” lett a Szupermenta rangsorában.

A 2022-es évjáratú termékeket illetően első helyezett lett a „Penny Egri kékfrankos száraz vörösbor”, a dobogó második fokára léphetett fel a „Lelovits Tamás Villányi kékfrankos száraz vörösbor, és a harmadik helyet a „Varga Pincészet kékfrankos száraz vörösbor” érdemelte ki.

kékfrankos száraz vörösbor
kékfrankos száraz vörösbor

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk