Image default

Elegáns termékteszt kékfrankos száraz vörösborokkal

Mélyvörös, zamatos és száraz. Legújabb terméktesztünk főszereplőit, a kékfrankos száraz vörösborokat többek között így jellemezhetjük. Lássuk a teszt részleteit és az eredményeket!

Tudta?

A kékfrankos szőlő a legnagyobb felületen telepített kékszőlő fajta, amely csaknem 8000 hektárnyi területen található meg Magyarországon. Magas minőségre és változatos stílusokra képes, de a termőterület sajátosságait is jól tükrözi. Egy igazi kárpát-medencei, helyi fajta.
Hordós, érlelt borok, könnyű rosék és gyümölcsös vörösborok egyaránt születhetnek belőle.

A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján 35 kékfrankos száraz vörösbort választottunk tesztelésre. A 0,75 literes kiszerelésű borok között öt 2019-es, nyolc 2020-as, tíz 2021-es és nyolc 2022-es évjáratú szerepelt, négy termék pedig – mivel nem kötelező feltüntetni – évjáratmegjelölés nélküli volt.

A tesztben különböző borvidékek vörösborai vettek részt: volt köztük például szekszárdi, villányi, kunsági, egri és soproni eredetű is. A kékfrankosoknak az adott borvidékhez tartozó, oltalom alatt álló földrajzi árujelzőjű (eredetmegjelölés és földrajzi jelzés) termékleírásnak kell megfelelniük. Nézzük az eredményeket!

Laboratóriumi vizsgálatok:
 • relatív sűrűség, 20/20 °C-on
 • összes és tényleges alkoholtartalom
 • összes extrakttartalom
 • redukáló cukor
 • cukormentes extrakt
 • összes sav (borkősavban kifejezve)
 • összes és szabad kén-dioxid
 • malvidin-3,5-diglükozid
 • hamutartalom
 • pH-érték
 • növényvédőszer-maradék
Alkoholtartalom

A tesztben résztvevő kékfrankos borok alkoholtartalma a jelölésük szerint 11,5 és 15,0% között mozgott, melyet a szakemberek laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztek.

A kapott mérési eredményeket megfelelőnek találták.

Jó hír továbbá, hogy minden vizsgált bor esetében az alkoholtartalom megfelelt a korábban a forgalomba hozatalt megelőzően vizsgált minták adatbázisban szereplő értékének is.

A cukortartalom

A tesztelt vörösborok édességi kategóriájuk szerint szárazak, ezért fontos volt a cukortartalmuk ellenőrzése is. Ez az érték a száraz boroknál 4 gramm/literig terjedhet, illetve maximum 9 gramm/liter lehet, feltéve, hogy a borkősavban kifejezett összes savtartalom literenként legfeljebb 2 grammal kevesebb a maradékcukor-tartalomnál.

A kékfrankos száraz borokban mért cukor mennyisége minden esetben megfelelt a termékleírásnak, valamit a forgalomba hozatalt megelőzően a hatóság által mért értékeknek.

Fontos a kén-dioxid

A kén használata a borászatban igen jelentős: segíthet elkerülni a borbetegségeket, valamint az íz- és zamatanyagok megőrzésében is fontos szerepe van. Azonban a megengedettnél magasabb mennyiségben jelenlévő kénvegyületek kedvezőtlenül befolyásolják a bor érzékszervi tulajdonságait.

Megnyugtató, hogy a tesztelt kékfrankos borok összes kén-dioxid-tartalma rendben volt.

A bor és a savak

A laboratóriumban megmérték a kékfrankosok sav mennyiségét is. Az eredmények alapján a vizsgált termékek 4,5 és 6,4 g/l közötti savtartalommal rendelkeztek.

Ugyancsak megnyugtató, hogy a tesztben résztvevő borok savtartalma is megfelelt a forgalomba hozatalt megelőzően a hatóság által mért értékeknek.

A címke: mutatós és hasznos

A palackokon a különleges nevek és izgalmas leírások mellett egyéb hasznos információkat is találhatunk, melyekre érdemes odafigyelni. A címkéknek eleget kell tenniük a jelölési előírásoknak. Kötelező feltüntetni például az alkoholtartalmat és a Nébih által kiadott forgalomba hozatali azonosítót. Az azonosító segítségével a Nébih Navigátor ingyenes alkalmazása lehetőséget nyújt a termék pontos adatainak azonosítására. A hatósági felügyelők a kereskedelmi áruházláncokban történő hatósági mintavételek során minden terméknél vizsgálták a tételhez tartozó négybetűs forgalomba hozatali azonosítót, és a hozzá tartozó számlákat/szállítóleveleket.

Szakembereink ellenőrizték a borok nyomonkövethetőségét, valamint elvégezték a jelölésvizsgálatot. Itt is pozitív eredmények születtek, ugyanis minden termék megfelelt az előírásoknak, és nyomonkövethető volt a kereskedelmi forgalmazásuk is.

A teszt eredményei alapján a vizsgált kékfrankos száraz vörösborok biztonsággal fogyaszthatóak, persze, csak mértékkel! 😊

Kíváncsi, mely kékfrankos száraz vörösborok kerültek a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk