Image default

Hogyan vizsgáltuk a kékfrankos száraz vörösborokat?

A száraz vörösborok esetében ‒ az alap analitikai paraméterek (alkoholtartalom, extrakt-tartalom) és a peszticid tartalom vizsgálata mellett ‒ fontos szempont az is, milyen mennyiségben tartalmaznak kénvegyületeket. Tesztünkön ennek a paraméternek a vizsgálatát sem hagytuk ki. Ha kíváncsi a folyamat részleteire, olvasson tovább!

A borászok kénvegyületeket a hordók, a borászati eszközök csíramentesítésére, valamint a borok stabilizálására használnak. Ezek a vegyületek a megengedettnél magasabb mennyiségben ‒ amellett, hogy a bor érzékszervi tulajdonságait kedvezőtlenül befolyásolják ‒ allergiás reakciót is okozhatnak.

A kénvegyületek vizsgálatát a folyamatos áramú analizátor készülékkel végeztük el a laboratóriumban.

A folyamatos áramú analizátor készülék moduláris felépítésű, külön egység a mintaváltó, a változatható kémiai modulok és a fotométerek.
A laboratóriumba érkező valamennyi bormintát – évente kb. 17 000 db - elemez ez a nagy kapacitású és pontosságú készülék. Naponta akár 150 minta sem jelent problémát. Egy minta analízisének ideje kb. egy perc, a vizsgálathoz szükséges minta mennyisége kevesebb mint 0,5 ml.
A készülék előnyeihez tartozik tehát, hogy a vizsgálathoz kis mennyiségű minta és kis mennyiségű, saját előállítású reagens szükséges.

A meghatározott komponensek:

Szabad kénessav-tartalom (alsó méréshatár: 5 mg/L, mérési bizonytalanság: ± 5 mg/L)

  1. Szabad kénessav-tartalom meghatározáshoz a bormintát kénsavval savasítjuk, amely felszabadítja a nem kötött állapotba lévő kén-dioxidokat.
  2. Ezek a gázmolekulák egy dializáló membránon átdiffundálva (áteresztve) pararozanilin és formaldehid reagensekkel reagálva bíborszínű komplex vegyületet képeznek, melyet fotométerrel mérünk 560 nm-en.

Összes kénessav-tartalom (alsó méréshatár: 10 mg/L, mérési bizonytalanság: ± 10 mg/L)

  1. Az összes kénessav-tartalom méréséhez a vegyületekben kötött kénessav-tartalmat a savazott minták melegítésével (95°C) szabadítjuk fel.
  2. A szabad kénessav-tartalom folyamatához hasonlóan a gázmolekulák egy dializáló membránon átdiffundálva pararozanilin és formaldehid reagensekkel reagálva komplex vegyületet képeznek, melyet fotométerrel mérünk.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk