Image default

Az esszenciális zsírsavak szerepe a táplálkozásunkban

Korábbi cikkeinkben már többször utaltunk rá, hogy a szervezetünk nem képes előállítani az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezért azokat külső forrásból, a legegyszerűbb módon étkezéssel kell bevinnünk. Ha tudatosan szeretnénk étkezni, bizony érdemes megismerkednünk azzal, milyen pozitív és negatív hatásaik vannak ezeknek a táplálék-összetevőknek.

Amit az esszenciális zsírsavakról tudni érdemes

Az omega-3 zsírsavként ismert alfa-linolénsav és az omega-6 zsírsav családba tartozó linolsav többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes magától előállítani ezeket a zsírsavakat, éppen ezért külső forrásból, étkezés útján kell bevinni a szervezetünkbe.

Tudta?

Az omega-3 zsírsav a tengeri halakban, növényi táplálékot fogyasztó állatok húsában és a tejben, illetve növényi olajokban található meg, ezen belül a lenmagolaj, dióolaj, repceolaj és szójaolaj tartalmazza nagyobb arányban.

Az omega-3 zsírsavak kedvezően hatnak a koleszterinszintre, így támogatják szív- és érrendszerünk működését. A növényi eredetű omega-3 zsírsav lebontása során a szervezetünk további, többszörösen telítetlen zsírsavakat, úgynevezett dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA) állít elő. A nevüket ugyan nehéz kimondani, de higgyétek csak el, ezek az anyagok nagyszerűen támogatják a szív-és érrendszer egészségét, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bírnak!

A halakban megtalálható a DHA és az EPA egyaránt. A mennyiségük a tengeri halakban nagyobb, mint az édesvízi állományokban. A DHA előnye, hogy segíti a magzati fejlődést és a normál idegi működésben is szerepet játszik. Túlzott fogyasztását azonban kerülni kell, mert nagy dózisban adagolva az immunválaszt csökkentheti, illetve befolyásolhatja a véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.

Kíváncsi dobozos margarin terméktesztünk eredményeire? Kattintson!
Pozitív és negatív hatások

Az omega-6 zsírsavak szintén rendelkeznek pozitív hatásokkal, fontos szerepük van az anyagcsere szabályozásában, a haj és a bőr egészségének fenntartásában. A szakemberek azonban arra is rámutattak, hogy ezek a pozitívumok csak akkor érvényesülnek, ha az omega-6 zsírsavak beviteli aránya az omega-3 zsírsavakhoz képest három-ötszörös (átlagosan tehát az 1:4 omega-3 és omega-6 arány a megfelelő).

A fejlett országokban ez az arány napjainkra jelentősen eltolódott, akár 1:10, 1:30 arányú is lehet, tehát az omega-6 zsírsavból akár 30-szor többet viszünk be, mint az omega-3 zsírsavakból. Miért probléma ez? Amennyiben túl sok omega-6-ot viszünk be a szervezetünkbe, az csökkenti az omega-3 hasznosulását, sőt kóros gyulladásos folyamatokat idézhet elő.

Mire érdemes figyelni?

Az élelmiszereink eltérő arányban tartalmazzák az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezért javasolt olyan étrendet kialakítani, amiben a magas omega-6 tartalmú ételek hatását egyensúlyba hozzuk a magas omega-3 tartalmú ételek fogyasztásával. Érdemes tehát megismerni az omega-3 és omega-6 zsírsavak mennyiségét az elfogyasztott élelmiszereinkben. A vizsgált élelmiszerek közül a legnagyobb arányban a lenmag tartalmaz omega-3 zsírsavakat, így az omega-6 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása mellett ajánlott beiktatni az étrendünkbe a jelentős omega-3 tartalmú lenmagot is, hogy az ajánlott napi 1:4 arányú omega-3 és omega-6 bevitelünket biztosítani tudjuk.

Olvasta már omega-3 és omega-6 zsírsav vizsgálatunk eredményeit?

Forrás: who.int, ncbi.nlm.nih, sciencedirect.com, szie.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk