Image default

Zsírok és olajok

Dobozos margarin terméktesztünk során számos zsírral és olajjal találkoztunk a termékekben. Mit érdemes tudni róluk?

Pálma-és kókuszolaj

A kókuszzsír tartalmaz a legnagyobb arányban telített zsírsavakat, de a pálmazsír vagy pálmamag olaj is többnyire telített zsírsavakból épül fel. A pálmaolaj és kókuszolaj a margarinok alapösszetevői, mivel a margarin egyik fő tulajdonságát, a kenhetőséget biztosítják. Az idejétmúlt hidrogénezés helyett az általánosan alkalmazott átészterezési eljárás során tovább növelik az olajok olvadáspontját, ami által keményebb állagúvá válnak, ezért jól használhatóak a margarinokban.

Mik azok a telített, egyszeresen telített és többszörösen telített zsírsavak? Cikkünkből kiderül!
Repceolaj

A repceolaj nagyrészt egyszeresen telítetlen olajsavból áll, de az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya is kedvező benne, 1:2 arányú.

Tudta?

Manapság szinte kizárólag a nemesített, alacsony erukasav tartalmú repcéből, elterjedt nevén a kanolából előállított olajokat használják a margaringyártásban. Az erukasav egészségkárosító hatása ma már ismert, emiatt megengedett határértékét uniós rendelet szabályozza a fogyasztásra szánt olajokban és zsírokban.

Napraforgóolaj

Főként egyszeresen telítetlen zsírsavakból (olajsavból) és esszenciális omega-6 zsírsavakból (linolsavból) épül fel.

Olívaolaj

Az olívaolaj alapvetően egyszeresen telítetlen zsírsavakból, jellemzően olajsavból épül fel, de tartalmaz omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat is, amelynek kedvező egészségügyi hatást tulajdonítanak.

Lenolaj

A lenmagból nyert olaj nagy arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, melyeknek az aránya kedvező egészségügyi szempontból.

Kíváncsi, hogy végeztek terméktesztünkön a dobozos margarinok? Kattintson!

 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk