Image default

Sütő- kontra kenőmargarin

Manapság sokat olvashatunk a vaj és a margarin közötti különbségekről. Ezúttal arra keressük a választ, hogy a sütőmargarin és a szendvicsekbe használt ún. „kenőmargarin” teljesen más-e, avagy ugyanaz eltérő csomagolásban?

Margarinok 

Szinte természetes, hogy nem kenjük a szendvicsre a kocka alakúra csomagolt sütőmargarint, ellenben ha nagyon idő szűkében vagyunk, a csészés margarin is megteszi egy-egy gyors pogácsa elkészítésekor.

A magasabb zsírtartalmú sütőmargarinok használata azért indokolt, mert a magas víztartalmú kenő/szendvicsmargarint nem szerencsés egy omlós tésztába adagolni. Nagyobb víztartalmából adódóan a kenő/szendvicsmargarin szétfolyik, nem választja el a lisztes rétegeket, emiatt a tésztánk kemény és ropogós lesz ahelyett, hogy omlana, foszlana. Ezzel szemben a sütőmargarinban lévő nagyobb mennyiségű zsírtól puha, rugalmas és omlós lesz a tészta, amit egy csészés kenőmargarinnal nem tudnánk elérni.

Fontos azonban tudni, hogy a kenőmargarinok között is előfordul magasabb, akár 60% zsírtartalmú termék, ezért érdemes minden vásárlás során megnézni a címkén jelzett zsírtartalmat.

Füstjelek vagy inkább füstpont

A sütőmargarinokban lévő olajokat és zsírokat úgy válogatják össze, hogy minél magasabb legyen az úgynevezett füstpontjuk. A füstpont az a hőfok, amelyen az olaj már füstölni kezd – gyakorlatilag megég –, ilyenkor pedig a szervezetre káros anyagok keletkezhetnek.

A sütésre és főzésre ajánlott margarinok alapanyagaként használt finomított olajokat olyan technológiai eljárásoknak vetik alá, amelyek megemelik a füstpontjukat. Ezáltal lehetővé válik, hogy a gyártók kiszűrjék vagy legalább minimalizálják az olajok melegítésből fakadó esetleges egészségkárosító hatásokat.

Ez is érdekelheti

Kulcs: a zsírtartalom

A margarinok különböző zsiradéktartalommal készülnek, emiatt eltérő az elnevezésük is. Általában a magasabb zsírtartalmú termékek a kocka alakúra csomagolt sütőmargarinok, az alacsonyabb zsírtartalmúak pedig a dobozos vagy kenőmargarinok.

Mindennapi kenyerünkön szívesebben látjuk a többnyire alacsonyabb zsírtartalmú csészés margarinokat, ezek a hűtőből kivéve is jól kenhetők, így azonnal felhasználhatjuk őket. De ha süteményről van szó, nevéhez hűen, válasszuk inkább a sütőmargarint!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk