Image default

Fagyasztott élelmiszerek tárolása a kereskedelmi egységekben

A kereskedelmi egységeknek gondoskodniuk kell a fagyasztott élelmiszerek megfelelő tárolásáról. Ha kíváncsi, milyen szempontokat szükséges szem előtt tartaniuk, olvasson tovább!

A kereskedelmi egységekben betartandó higiéniai feltételeket uniós rendelet szabályozza. A forgalmazóknak – többek között – az alábbiakat kötelező betartaniuk a vásárlói térben és a raktározás során.

A fagyasztókat úgy kell kialakítani, és olyan anyagból szükséges készíteni, valamint rendben- és karbantartani, hogy a szennyeződések kockázata a legkisebb legyen. Fontos a berendezés és a környező terület megfelelő tisztíthatósága. Az élelmiszerek tárolásához a fagyasztókat hatékonyan kell tisztítani, és szükség szerint fertőtleníteni. A rendszeres tisztítás és fertőtlenítés azért indokolt, mert általuk elkerülhető a szennyeződés kockázata.

Tudta?

A kereskedelmi egységeknek, mint az élelmiszerlánc szereplőinek rendelkezniük kell HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) kézikönyvvel, ami a Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pont angol elnevezésének rövidítéséből ered.
Ez egy olyan nemzetközileg elfogadott kockázatelemző módszer, amellyel az élelmiszerbiztonsági veszélyeket azonosítják, értékelik és kezelik. Emellett a HACCP segítségével meghatározhatják, hogy kinek és mikor kell beavatkoznia az élelmiszer-biztonság megőrzésének érdekében.

A fagyasztott élelmiszerek esetében is nagyon fontos a hűtési lánc fenntartása, mert a megfelelő hőmérsékleten való tárolással biztosítható a termék fogyaszthatósága a minőségmegőrzési idő lejártáig. A fagyasztott élelmiszereket az előállító által előírt hűtési tartománynak megfelelően, általában -18°C alatti hőmérsékleten kell tárolni, a felengedett termékeket pedig tilos újra lefagyasztani. Elvárás, hogy az élelmiszereket úgy helyezzék el a fagyasztókban, hogy azok ne legyenek túlzsúfoltak, és a fagyasztó megfelelő működését se befolyásolják.

A fagyasztók hőmérsékletének és az élelmiszerek maghőmérsékletének ellenőrzésére kalibrált (érvényes dokumentummal rendelkező) mérőeszköznek rendelkezésre kell állnia.

Nemcsak a mérőeszközök esetében elengedhetetlen az érvényes dokumentáció. A kereskedelmi egységeknek is számos dokumentumot szükséges vezetniük. Ezenfelül eljárásokkal, utasításokkal kell rendelkezniük az élelmiszer-biztonság fenntartásának garantálása és igazolása céljából. Ilyenek például a számlák és szállítólevelek az élelmiszerek nyomonkövethetőségéhez, a fagyasztók takarítási és hőmérsékletellenőrzési naplói vagy a hűtési lánc megszakadása esetén életbe lépő eljárásrend.

Forrás: 852/2004 EK rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk