Image default

Görögdinnyeszezon, ahogy ma ismerjük

A nyári szezonban egy dolog biztosan eleme a legtöbb magyarországi konyhának: a jól behűtött, mézédes görögdinnye. Azonban még az ilyen egyszerű ám nagyszerű gyümölcsök piaca is folyamatosan változik, nem beszélve arról, hogy számos városi legenda is átszövi a görögdinnyeszezont. Lássuk, mi is a helyzet ezen a fronton 2016-ban.

A piac éllovasai még mindig a csíkos, magos, úgynevezett Crimson fajtakörbe tartozó dinnyék. Ebből találhatunk legtöbbet a boltok és zöldségesek polcain is. Viszont praktikussági okokból manapság már nem a 10 -20 kilós gigászi gyümölcsöket keresi a legtöbb vevő; leginkább a 3-6 kilós görögdinnyék fogynak. A nagyobbra nőtt példányok jellemzően darabolva kerülnek a polcokra.

Engelhart József a Dombegyházi Euró TÉSZ ügyvezető igazgatója viszont hozzátette azt is, hogy elmúlt években elindult egy változás a különböző fajtakörök kínálatában és keresletében. A csíkos-magos dinnyék mellett egyre nagyobb teret hódítanak a fekete héjú, a magnélküli, a sárga húsú és a mini fajták. Sőt, rögtönzött dinnyetesztünkön is kiderült, hogy a vásárlók kezdik megszokni, hogy az egy-másfél kilós minidinnyék is lehetnek érettek és mézédesek.

Ezen kívül a fajták bővülése nemcsak a gyümölcsök külalakján látszik, hanem az érési időn is. Ma már július közepétől szeptember közepéig nyúlik a hazai fajtasor. Tehát a Lőrinc nap már nem azt jelenti, mint régen, hiszen szeptember közepén is kiváló dinnyéket tudunk szüretelni.

Ez is érdekelheti

A „lőrincesség” mellett egy elterjedt dinnye-tévhit, hogy manapság már tilos a dinnyék lékelése. Valójában inkább az igény kevesebb rá, hiszen a lékelés helyén a gyümölcs leve folyhat, így kényelmetlenebb a szállítás. A művelet azonban nem tilos, de a legtöbb árus és áruház mégsem alkalmazza; inkább visszaveszik az éretlen dinnyét ha arról a vásárló otthon veszi észre, hogy rossz.

A dinnyeszezonból ugyan hátravan még közel egy hónap, de Engelhart József szerint a 2016-os év eddig jónak mondható a termesztőknek.

Ha kíváncsi, hogyan végeztek rögtönzött tesztünkön a dinnyék,
videónkban megtekintheti az eredményeket!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk