Image default

Gumicukor: a külcsín és a belbecs

Mire való a gumicukrok csomagolása? Nyilván nem engedi, hogy a sok cukorka szanaszét guruljon, vagy szennyeződjön, aztán vonzóvá teszi a terméket, színes, figyelemfelkeltő, szinte érezzük a szánkban a termék ízét. Ám a jó csomagolásnak van más funkciója is, például segít megőrizni a termék minőségét. Milyen a gumicukor ideális csomagolása? Most megtudhatja!

Ez is érdekelheti

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a gumicukor tárolására és csomagolására vonatkozó irányelveket is. A termék csomagolására csak az élelmezés-egészségügyi előírásoknak megfelelő csomagolóanyag használható. De milyen is az?

A gumicukorkát olyan csomagolóanyagba kell csomagolni, ami aromazáró, azonban a nedvességet „optimális” módon engedi át, ugyanis a kiszáradás és a benedvesedés veszélye is fennállhat, ami nagymértékben rontaná a minőséget és az eltarthatóságot. Szeretjük, ha a gumicukorka rugalmas, de nem szeretjük, ha száraz, törékeny vagy nyálkás… Ha a csomagolóanyag nem ereszti át kismértékben a nedvességet, párolgáskor az édesség felülete nyálkásodni kezd. Ha viszont túl nagy a csomagolás nedvességáteresztő képessége, a gumicukor folyadékvesztése felgyorsulhat, a termék kiszárad, összezsugorodik. A csomagolóanyagnak bizonyos kioldódási követelményeknek is meg kell felelniük, ami azt jelenti, hogy a vele érintkező termékbe nem oldódhat ki határérték feletti mennyiségben káros anyag.

Hogy is van ez tudományosan?

A gél (a gumicukor egyik alapanyaga) állás közben spontánul tömörödhet ez a gél „öregedése”, a diszperz fázis strukturálódott részecskéi folyamatosan kiszoríthatják maguk közül a diszperziós közeg részecskéit, és a gél összezsugorodik. Ezt a jelenséget nevezik szinerézisnek. A szinerézis oka a gél felületi szabadenergia-többlet eredményezte felületi feszültség, amely hatására a gél „összébb húzódik”. Minél kisebb a gél-szerkezet szilárdsága, annál inkább. Ez a hatás a környezet nedvességtartalmától függetlenül is érvényesül, de a környező levegő relatív páratartalma gyorsíthatja vagy lassíthatja a folyamatot. A szinerézis úgy fogható fel, mint a gél öregedése. Na, ennyire egyszerű!

Ugyanakkor a csomagolás sem védi meg a terméket mindentől. Számtalan veszély fenyegeti a gumicukorkát! A környezeti hatásoknak (hő, pára, fény, stb.) kitett termék minősége jelentős mértékben romolhat. A cukorka kiszáradhat, megkeményedhet, íz intenzitása csökkenhet, nyálkásodhat, sőt, akár meg is penészedhet.

Ezért nem meglepő, hogy a csomagolás mellett a tárolás is nagyon fontos. A gumicukrokat, mint minden édesipari terméket az élelmezés-egészségügyi követelményeknek megfelelő tiszta, száraz, jól szellőztethető, szagtalan, féregmentes helyiségben, fénytől védetten kell tárolni a gyártás, a raktározás és a forgalmazás során egyaránt. A raktár hőmérséklete 16-23°C között, a levegő relatív páratartalma pedig legfeljebb 70% legyen.

És most, hogy ezt mind megtudtuk, bontsunk ki egy zacskó gumicukrot és fogyasszuk el jóízűen!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk