Image default

Gyermekek kedvencét teszteltük

Legújabb terméktesztünk során a gyerekek és a felnőttek által is kedvelt és közismert gumicukrokat vizsgáltuk. A 20 gyümölcsízű gumicukorban megmértük – többek között – a cukor és vitamintartalmat is, de a csomagolás ellenőrzése sem maradhatott el. Lássuk az eredményeket!

Ez is érdekelheti

Húsz terméket vizsgáltunk meg 2016 hetedik terméktesztjének keretében. A legtöbbet külföldön gyártották, de akadt köztük hazai is. Elvégeztük azonos márkájú és típusú vegyes gyümölcsízű gumicukor vizsgálatát is, melyből az egyik magyar, míg a másik német előállítású volt. Érdekes végeredmény született az összehasonlításban.

Vizsgáltuk a termékek összes cukortartalmát, vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

Miből áll a gumicukor?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka.

A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” vagy „gumicukor” szót, valamint az ízesítésre való utalást. A Magyar Élelmiszerkönyvi irányelv nem ír elő számszerű minőségi (összetételi) paramétereket.

Ahogyan a neve is utal rá, a termék egyik fő összetevője a cukor. Közelebbről szemlélve, átlagosan majd felét alkotja.

A termékeket cukor, glükózszirup, keményítőszörp, illetve invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom.

A kristálycukorról, glükózszirupról, keményítőszörpről és az invertcukorszirupról még több érdekességet találnak korábbi cikkünkben!

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő cukortartalmat.

A cukortartalom mennyisége jogszabály által nem szabályozott, a gumicukrok cukortartalma 47 g/100g–66 g/100g között mozgott a laboratóriumi vizsgálatok alapján.  A vizsgálat során mért cukormennyiségeket összevetettük a tápértékjelölésen szereplő értékekkel. Egy termék cukortartalma haladta meg a tápértékjelölésben szereplő értéket.

Vitaminokat a jelölés szerint két termékhez adtak, ezek: C-vitamin, Niacin (B3-vitamin), Pantoténsav (B5-vitamin), B6-vitamin, B12-vitamin, Biotin és E-vitamin.  A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján egy termék esetében a B6-vitamin mért értéke magasabb volt – az uniós útmutatóban szereplő tolerancia figyelembevételével is – a tápértékjelölésen feltüntetett értéknél.

A fenti két esetben az élelmiszer-vállalkozónak felül kell vizsgálnia a termék előállításakor alkalmazott anyagnormát, illetve az általa jelölt értéket.

Tetszetős?

A cukorkák legfőbb vonzereje színük és formájuk. A polcokról összetéveszthetetlenül csábítják a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt a vásárlásra. Terméktesztünk során megvizsgáltuk, valamennyi színezéket megfelelő módon és szabályosan használják-e a gyártók.

A gélképzővel elkészített színtelen oldatot színezik. Egyrészt színező hatású növényi kivonatokkal és sűrítményekkel, másrészt mesterséges színezékekkel lehet a megfelelő színt kialakítani.

A színezékek olyan adalékanyagok, amelyek felerősítik vagy helyreállítják az élelmiszerek színét, és amelyeket önmagukban élelmiszerként nem fogyasztanak. Egy élelmiszer-adalékanyag csak akkor elfogadható közösségi szinten, ha alkalmazása az élelmiszer eltarthatóságának vagy stabilitásának növelését vagy érzékszervi tulajdonságainak javítását szolgálja, feltéve, hogy az élelmiszer jellege, állaga vagy minősége nem változik a fogyasztót félrevezető módon, és színt ad az egyébként színtelen élelmiszereknek.

A vizsgált gumicukorkák mesterséges színezékeket nem tartalmaztak a termékek jelölése alapján, melyet a laborvizsgálatok is alátámasztottak.

A cukorkák gyártását végző élelmiszeripari vállalkozók más természetes színező hatású összetett élelmiszereket, kivonatokat használnak fel. Legtöbb esetben a kívánt szín eléréséhez gyümölcssűrítményt illetve gyümölcs- és növénykivonatot, például spenót, csalán, kurkuma, fekete bodza, sárgarépa sűrítményeket adtak a termékhez. Amennyiben bizonyos mesterséges színezéket tartalmaz egy termék, akkor az élelmiszer címkézésén kiegészítő információ feltüntetése szükséges: „a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”. Mesterséges színezék felhasználását a gyártók mellőzték, mert nyilvánvalóan a fogyasztói döntést, a vásárlást nagyban befolyásolja a csomagoláson szereplő állítás, a vásárló tudatosan a „természetesebb” összetevőket tartalmazó terméket fogja választani.

A gumicukrok nedvességtartalma 4,08g/100g–12,63g/100g között mozgott. Ilyen nedvességtartalom mellett a gél öregedésének folyamata viszonylag lassú, így a termék lassan és kevés vizet veszít. A környezeti hatásoknak (hő, pára, fény, stb.) kitett termék minősége jelentős mértékben romolhat (kiszáradás, keményedés, íz intenzitás csökkenés, nyálkásodás, penészesedés), azonban a csomagolóanyag vízgőzáteresztő képessége révén a csekély mennyiségű felszabaduló víz nem okoz elváltozást megfelelő tárolás esetén a csomagolt termék felületén.

A gumicukorkák ízének kialakításához különböző étkezési savakat használtak fel, citromsavat, almasavat és tejsavat. A felhasznált savszabályozó anyagok a technológia során befolyásolják a gélképződés folyamatát is. A laboratóriumi vizsgálat során 0,93-2,14 m/m % savtartalmat mértek.

Részletes vizsgálati eredményeink is megtalálhatóak letölthető táblázatunkban.
A jelölés

Színük és formájuk mellett a gumicukrok csomagolása sem elhanyagolható szempont. Sőt! Vásárláskor sokszor döntünk a zacskó és a csomagoláson szereplő állítások alapján.

A jelölés ellenőrzése céljából minden hazai gyártótól bekértük a termék gyártmánylapját, a nem hazai gyártású termékre vonatkozóan a forgalmazótól bekértük a termék specifikációját, továbbá a főbb felhasznált anyagokra vonatkozó specifikációkat is.

A hazai előállítóknak az általuk gyártott élelmiszerekről ugyanis gyártmánylapot kell készíteniük, amely tartalmazza többek között a termék összetételét, minőségi, élelmiszerbiztonsági előírásokat és a termék jelölését. A külföldi gyártók termékspecifikációt bocsátanak a termékeiket forgalmazók rendelkezésére, ezek is a termék főbb jellemzőit tartalmazzák.

Ezek alapján megvizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az előírásoknak. Nem megfelelő a jelölés, ha a termék csomagolásán feltüntetett összetevők nem egyeznek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációkban közölt adatokkal, így sérül a fogyasztók valósághű tájékoztatásának kritériuma.

Több termékspecifikációban olyan összetevők szerepeltek, amit a termék csomagolóanyagán nem tüntettek fel. Például a termékspecifikáció szerint a termék különböző növényi kivonatokat (csalánt, spenótot, paprikát) tartalmaz, de ezek nem szerepeltek az összetevők között. Két termék is a specifikáció szerint spirulina algakészítményt tartalmaz színezés céljából, azonban ezt nem jelölték a csomagolóanyagon. Két gumicukorka jelölése szerint összetevőként tartalmaz gyümölcs- és növényi sűrítményt, azonban ezek a termékspecifikációban nem jelentek meg.

Egy késztermék specifikáció szerint az abban összetevőként megadott színezékek adalékanyagok, azonban a késztermék jelölésén nem adalékanyagként kerültek feltüntetésre.

Egy termék csomagolásán két magyar nyelvű jelölés szerepelt. Az egyik az eredeti csomagolóanyagon lévő jelölés, a másik pedig utólag felragasztott pótcímke. A két címke jelölése különbözik egymástól, ezáltal a termék jelölése megtévesztő.

Egy áruházlánc önkiszolgáló rendszerében árusított gumicukorka (lédig) termékei közül hét darab cukorka nyomonkövethetőségét illetve jelölését ellenőriztük. Összevetettük a tároló dobozok jelölésére szolgáló címkék fogyasztói információkat tartalmazó adattartalmát az eredeti csomagolóanyag jelölésével, illetve a vásárló által lemért termékre, a mérleg által kinyomtatott címke adattartalmával. Az adatokból megállapításra került, hogy a fogyasztókkal közölt információk eltérnek a gyártó által, a csomagoló anyagon jelölt adatoktól. A jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor.

Hibás a jelölés, ha a tápértékjelölést nem megfelelően tüntetik fel. Ilyen hiba volt, ha a tápértékjelölés kifejezéseit nem helyesen illetve nem magyar nyelven közölték. Két termék jelölésén a termékspecifikációban megadott tápértékadatok nem egyeztek meg a jelölésen feltüntetett adatokkal.

Az összetevők felsorolásánál 1 termék esetében nem emelték ki az allergén anyagot, de a tényállás tisztázása során kiderült, hogy ez az összetevő tévedésből került jelölésre, megtévesztve ezzel a fogyasztót.

Két termék minőség megőrzési idejét jelölő felirathoz használt tinta még megfelelő tárolási körülmények között is jelentős mértékben kopik, ami nem elfogadott, mivel az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásnak jól olvashatónak és letörölhetetlennek kell lennie.

A 20 termékből 8 termék esetében a jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult, mind a 8 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynek várható összege kb. 370.000 forint lesz.

A kedveltségi kóstolás eredményei

A kedveltségi kóstolás során a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát vizsgáltuk. Az adható pontszámok ismét 1-5-ig terjedtek. A termékek különböző jellemzőinek súlyát is a pontozók határozták meg. A legfontosabb az íz lett, majd az állag, amit az illat követett és végül a szín és a külső megjelenés számított.

A gumicukrok alakjánál fontos szempont, hogy azok egyenletes nagyságúak, ép szemek legyenek. Külső megjelenése, színe alapján megvizsgáltuk, hogy a cukorka színe tetszetős, nem foltos, nem repedezett, illetve a termék színénél, a színezés összhangban van-e az ízesítéssel. A cukorkák állaga akkor jó, ha azok rugalmasak jól rágható (keményebb vagy lágyabb, nyújthatóbb) állagúak.

A tesztelőknek külsőre és színre a Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor tetszett a legjobban. Illatnál fontos szempont volt, hogy az kellemes, tiszta, ízesítésre utaló, minden idegen illattól mentes legyen. Legkellemesebb illatúnak a TESCO Value jelly shapes Vegyes gyümölcsízű gumicukorkáját tartották. Az íznél fontos volt, hogy ne legyen túl gyenge aromájú, de túlízesített sem. A legmagasabb pontot a Németországban gyártott HARIBO Goldbären Gyümölcsös gumicukor kapta.

Érdekes eredmény alakult ki a szakértők és laikusok kedveltségi terméktesztje során, ahol az azonos márkájú és típusú gumicukor külföldön előállított változata első helyezett lett, míg a magyar gyártású a 11. helyen zárt. A fő különbség a termék ízében és állagában volt.

A végső sorrend alapján a győztes a német előállítású Haribo Goldbären Gyümölcsös gumimacik Gyümölcsös gumicukor. Második a Coop Gumicukor Vegyes gyümölcsízű gumimaci lett, míg a kóstolók körében a harmadik helyet a magyar előállítású Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor szerezte meg.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk