Image default

Van, amiből sosem elég

Így készül a gumicukor

A gumicukorkák alapanyagai minden háztartásban megtalálhatók, bár ettől még nem tudunk a gyártókéhoz hasonló gumicukrot készíteni, hiszen ezekhez speciális eszközökre és beállított technológiai jellemzőkre van szükség. A Szupermenta legfrissebb terméktesztjéhez kapcsolódóan utánajártunk, hogyan is készül mindenki kedvence!

Ez is érdekelheti

A gumicukor receptje – az ízesítőanyagok kivételével – alig változott az évek során. Kell hozzá cukor, glükózszirup és valamilyen sűrítőanyag, ez ma már a legtöbb esetben zselatin. Ezt az alapmasszát ízesítik aromákkal és citromsavval, gyümölcsből vagy növényekből kivont anyagokkal, majd öntéssel formázzák. S hogy mitől lesz tömör, de mégis rugalmas ez a finomság? Az oldat általában 6-10 százalék zselatint tartalmaz, az öntőformában történő legalább 24 órás pihentetés során a termék nedvességet veszít, víztartalma 14 % alá csökken és megszilárdul. Végül parafinolajjal vagy méhviasszal kezelik a felületét, hogy fényes legyen.

Most pedig nézzük meg közelebbről és részletesebben ezt az egyszerűnek tűnő, de annál érdekesebb gyártási folyamatot.

Az első lépések

Kezdésként összekeverik a vizet a cukorral, glükózsziruppal, keményítőszörppel, invertcukorsziruppal. A szorbitot vízben oldják, majd folyamatos keverés mellett 100°C felett főzik. A szacharóz, keményítőszörp oldatot ezután 100°C alá hűtik és a még meleg oldathoz adják hozzá az előzőleg meleg vízben „duzzasztott” zselésítő anyagot. Ez adja a gumis állagát a gumicukorkának. Ez az egyik legfontosabb alapanyaga az édességnek.

Ízesítés

Ezután lehet hozzáadni azokat az anyagokat, amik a gumicukor ízét és aromáját adják. A legtöbb esetben a kívánt ízkarakter és szín kialakításához gyümölcssűrítményt vagy gyümölcs- és növényi kivonatot adnak. Színező élelmiszerként például spenót, csalán, kurkuma, fekete bodza, sárgarépa sűrítményeket adnak a termékhez. A kívánt íz eléréséhez különböző étkezési savakat is használnak, citromsavat, almasavat és tejsavat.

Forma és állag

Az ízesített és színezett masszát öntéssel formázzák. Az öntőforma többnyire keményítőpúderből kialakított öntőforma. A keményítőpúdert fatálcákba töltik és gipszből készült pozitív mintával belesajtolják a gumicukorka negatív formáját a keményítőpúderbe.

A kívánt állag (úgynevezett megfelelő gélerősség) eléréséig a tálcákat szobahőmérsékleten pihentetik és a száradás elősegítése érdekében szellőztetik. A száradás nagyjából 24-96 óráig tart, majd ezután a megszilárdult félkész terméket kiborítják a tálcákból.

Az utolsó lépések

A félkész termék felszínéről a keményítő púdert letisztítják, ezután pihentetik még 24 órát és végül viasszal (karnauba- és méhviasz) vonják be. A viasztól a cukorkák nemcsak szép fényesek lesznek, hanem a bevonattól kevésbé tapadnak össze. Az elkészült gumicukrokat csomagoló berendezéseken mérlegelés után csomagolják.

Ha kíváncsi vagy a gumicukorkák összetevőire is, korábbi írásunkban olvashatsz róluk!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk