Image default

Hogyan csoportosíthatjuk a rumokat?

Rumot több kontinens számos országában készítenek, éppen ezért sokszor magukban hordozzák a helyi sajátosságokat. Lássuk, hogyan igazodhatunk el a rumtípusok széles skáláján!

Különböző rumokkal találkozhatunk a boltok kínálatában, melyeket többféle szempont szerint csoportosíthatunk. Az egyik legalapvetőbb módszer, hogy színük alapján különböztetjük meg az italokat, de a földrajzi eredetükből származó jegyeik vagy a főzetkészítési módjuk alapján is kategorizálhatóak.

Szín szerinti csoportosítás

Megkülönböztethetünk fehér (white vagy silver), arany (gold) és sötét (dark) rumot.
A fehér rumok érlelés nélkül vagy rövid érleléssel készülnek. Áttetsző színűek, könnyed ízvilággal. Az európai uniós szabályozás szerint alkoholtartalmuk legalább 37,5 térfogatszázalék.
A sötét rumokat hosszabb ideig – akár több mint 10 évig – érlelik, sokszor pörkölt hordókban, ezáltal gazdagabb, karamellás és füstös ízeket eredményeznek. Színük a hordótól, vagyis az abban eltöltött időtől válik sötétebbé. Alkoholtartalmuk változó, általában 37,5-50% között mozog.
Az extrán, akár 20 évig is érlelt sötét rumok külön kategóriáját alkotja a fekete (black) rumok csoportja, amelyek íze még testesebb, még mélyebb.
A fehér és a sötét rum közötti átmenetet képviseli borostyánsárga színével és közepesen testes ízvilágával az arany rum.

Tudta?

A boltok polcain találkozhatunk még fűszeres (spiced) „rumokkal”, amelyek alapanyaga általában white és gold rum. Készítésüknél különböző fűszereket használnak, leggyakrabban vaníliával és fahéjjal ízesítik, ennek eredményeképpen ízprofiljuk rendkívül változatos és komplex.

A rum színe azonban nem mindig tükrözi annak érlelési idejét és ízjegyeit. Példaként szolgálhat, hogy egyes sötét rumokat fogyasztás előtt leszűrnek, amitől színük világosabbá válik. Alapanyagként fehér rumot használva pedig – az érlelés hiánya vagy a rövid érlelési idő ellenére is – karamell hozzáadásával a végeredmény mégis sötétebb színű és testesebb ízű rum lesz.

Földrajzi eredet/stílus szerinti csoportosítás

Ennek a csoportosításnak az alapja a gyarmatosításhoz és a termelési régiókhoz kapcsolódik. Eszerint három fő kategóriába sorolhatjuk a rumokat.
A brit stílusú rumok melasz alapúak, ízviláguk erőteljes, fűszeres. A stílus fő képviselője Jamaika, Barbados, Trinidad, Guyana.
A spanyol stílusú lágyabb, édeskés ízű. Jellemzően melasz vagy cukornádméz alapú párlatok. Ide tartoznak a Guatemala, Puerto Rico, Costa Rica, Venezuela, Nicaragua, Ecuador területén készült rumok.
A francia rumokat – az előbbi két kategóriával ellentétben – nem melaszból, hanem cukornádléből állítják elő oszlopos lepárlókban. Ez hozzájárul könnyed, gyümölcsös, virágos ízvilágukhoz. Martinique, Guadeloupe, Saint Martin, Haiti országok a stílus fő képviselői.

Tudta?

A kubai rum a spanyol stílus jegyeit hordozza, mégis az éghajlat, a mikroklíma és az egyedi lepárlási technika a kubai rumoknál testesebb, komplexebb, ízesebb és szárazabb rumot eredményez, mint a szokásos spanyol stílus.

Főzetkészítés módja szerinti csoportosítás

Az angol eredetű kisüsti (plot still) eljárás üstben történő, szakaszos lepárlást takar. Ez azt jelenti, hogy minden lepárlás után kiürítik az üstöt, és új cefrével töltik meg.
Az oszlopos technológia, – amely inkább a francia és spanyol stílusú rumok sajátja – már folyamatos lepárlást tesz lehetővé.

Az érlelés jelentősége

A rumok ízvilágát az érlelési időn túl egyéb tényezők is befolyásolják. Statikus érlelés során az ital az érlelési idő teljes időtartamát egy hordóban tölti, míg dinamikus érleléskor szakaszonként cserélődik hordósoros rendszerben. A hordók alapanyagát általában amerikai fehér tölgy adja, de speciális érlelések történhetnek más faanyagban is. Emellett a fa kora is befolyásolja a rum érését. A fiatalabb hordók hatása intenzívebb, mert a fában még több az aromaanyag.

Összességében elmondható, hogy úgy kaphatunk teljes képet egy rumról, ha ismerjük annak alapanyagait, a készítés módját és az érlelési idejét egyaránt.

Forrás: Tristan Stephenson: Rumforradalom, 2022.; Timo Torner: The Ultimate Guide to Rum – For Beginners & Experts, 2023.; Pernod Ricard: Spirit Academy (pernod-ricard-spiritacademy.hu); Várszegi Sándor: Milyen fajtái vannak a rumnak (rumnagykovet.hu)

Kíváncsi, milyen szabályozás vonatkozik a rumokra?

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk