Több évszázados története van, bizonyos területeken különösen híres és hagyományos alkoholos ital, melyet szerte a világon készítenek. De vajon hogyan készül a rum, és miből áll ez az ital, amely olyan különleges ízvilággal rendelkezik? Cikkünkből megtudhatja!
A rumkészítés elsődleges alapanyaga a cukornád, melyet száraz évszakban géppel vagy kézzel takarítanak be. A kiinduló alapanyagot aratást követően cukorgyárban dolgozzák tovább, mely folyamat eredményeképp „bagasse”, azaz pépes rost és nyers cukornádlé keletkezik.
Hosszas feldolgozási folyamat végterméke a melasz, amely a cukornádlé finomított formája és a rumkészítés alapvető kiindulási anyaga. Aszerint, hogy hány forralási eljáráson megy keresztül, beszélhetünk könnyű melaszról (első szirup), közepes vagy sötét melaszról, melyeket legtöbbször sütőmelaszként értékesítenek. A rumkészítők fontos alapanyaga azonban a fekete melasz, amely egy fekete viszkózus paszta.
Következő lépésben a melaszt nagy tartályokban erjesztik, hozzáadott élesztőgomba segítségével. Az erjedt cefre erőssége nagyban függ az alapanyag cukortartalmától, alkoholtartalma általában 5-8% között mozog.
A cefrét ezután desztillálják üstös vagy oszlopos lepárlókban. A folyamat végeredménye egy kb. 65-75%-os alkoholtartalmú folyadék.
Fontos lépés a rumgyártás folyamatában az érlelés, amit fehér vagy vöröstölgy fahordókban végeznek el. Ebben a folyamatban nyeri el a rum jellegzetes sötét színét, ízét, textúráját. A házasítás lépésében a tételek keverése lehetővé teszi, hogy különböző típusú rumokat, például világos, sötét vagy fűszeres rumot keverjenek össze, hogy egyensúlyt érjenek el az ízek között.
Szűrést követően a rumokat általában édesítik cukorral vagy édesítőszerrel, lepárlókaramellel (E150a) színezik, majd palackozzák.
Forrás: Tristan Stephenson: Rumforradalom – Minden, amit tudni érdemes a lepárlástól a kóstoláson át a koktélokig, HVG Kiadó, 2017.