Image default

Hogyan válik laktózmentessé egy sajt?

Manapság sokaknak jogos igénye, hogy bizonyos termékkörökben elérhetőek legyenek a laktózmentes változatok is. A tejtermékek esetében pedig ez kiemelten fontos kérdéskör. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy hogyan is lesz laktózmentes egy sajt?

Legutóbbi, trappista sajt terméktesztünkkor egy laktózmentesként jelölt termék és négy hosszan érlelt sajt laktóztartalmát is megvizsgáltuk a Nébih nemzeti referencialaboratóriumában. Jó hír, hogy valamennyi termék laktóztartalma kimutathatósági határérték alatt volt (<0,1 g/100g).

Ha még többet szeretnél megtudni terméktesztünkről, kattints az eredményekért!

De az eredeti kérdésfelvetésnél maradva, tekintsük végig a folyamatot, ahogyan egy sajt laktózmentessé válik. Első lépésként hőkezelik a tejet. Ezután visszahűtik olyan hőmérsékletre, amely kedvez a tejsavbaktréiumoknak, gyűjtőnéven az úgynevezett „starter kultúráknak”. Ezek indítják el a tejben a sajttá váláshoz szükséges folyamatokat.

Ez is érdekelheti

A starter kultúrák tápanyaga a tejben található laktóz, tejcukor. Ameddig ezek aktívak, folyamatosan fogyasztják a laktózt. Amikor elfogy a laktóz, akkor a starter kultúrák is befejezik anyagcsere folyamataikat. Így lehetséges, hogy a friss sajtokban még előfordulhat valamennyi laktóz, de a hosszan érleltekben már nem valószínű, hogy találunk.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen bármelyik sajtra laktózmentesként tekinthetünk? A válasz nem ilyen egyértelmű.  Sőt, fontos kiemelni, hogy kizárólag a „mentes” felirattal vagy emblémával ellátott termékeknél garantálják a gyártók/forgalmazók teljes mértékben a laktózmentességet (<0,1 g/100g ). Tehát aki, laktózmentes sajtot szeretne vásárolni, keresse a termék csomagolásán a „laktózmentes” feliratot.

A tejfogyasztást követő egészségi panaszokról, és a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia közötti különbségről még többet olvashat a Nébih hivatalos weboldalán!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk