A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza a „gyorsfagyasztott hasábburgonya” névvel forgalomba került termékeket. Lássuk, pontosan mik vonatkoznak erre a termékcsoportra!
A gyorsfagyasztott félkész hasábburgonyát a Magyar Élelmiszerkönyv a következőképp határozza meg: A gyorsfagyasztott hasábburgonya olyan gyorsfagyasztással tartósított élelmiszer, amelyet tisztított burgonyából (Solanum tuberosum L.) készült különböző méretű és vágási felületű hasábok előfőzésével és növényi zsiradékban végzett elősütésével készítenek.
Felhasználható összetevőként szerepel a burgonya, illetve a növényi zsír, -olaj (hidrogénezett is).
Ajánlott gyártástechnológiai leírása alapján a burgonyát mosás után hámozzák, méretre vágják, szükség szerint előfőzik, szükség szerint szárítják, elősütik, majd gyorsfagyasztják. Gyorsfagyasztás után csomagolják és –18°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolják.
Általános minőségi jellemzői:
- A termék gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott.
- Megfelelően tisztított, zömében foltmentes, megfelelően vágott, enyhe pirultság megengedett.
- Legalább 25 mm hosszú hullámos, vagy sima felületű hasábok.
Ez is érdekelheti
Fontos megemlíteni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása erre a termékkörre vonatkozóan folyamatban van – többek közt a széledarab definíciójának pontosítása miatt.
Ebben a termékcsoportban négy lehetséges minőségi hibát határoztak meg. A zöldült-, a 25 mm-nél rövidebb hasábok, a széledarabok és az összes foltos hasábok százalékos mennyiségét is szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv. Más vonatkozik az I. és II. osztályba besorolt termékekre. A termék csomagolásán pedig kötelező a minőségi osztály feltüntetése.
Ha a forgalmazó a „gyorsfagyasztott hasábburgonya” megnevezést használja, az egyértelműen a hazai irányelvben levédett névre utal, így kötelező az abban foglaltakat betartani.