Ez alkalommal a gyümölcsök és zöldségek jelölését vesszük górcső alá. Bár ezen termékek csomagolása nem azonos a feldolgozott élelmiszerekével, azonban a vásárlók megfelelő tájékoztatása így sem maradhat el.
A zöldség-gyümölcs termékeket a forgalmazás során kötelező jelöléssel ellátni, ami egyrészt a fogyasztók tájékoztatását segíti, másrészt alapvető szerepe van a nyomonkövethetőség biztosításában.
Alapkövetelmény a termék címkéjén, annak dobozán vagy csomagolásán feltüntetni a termelő vagy forgalmazó nevét és címét, illetve a származási országot. Vannak termékek, amelyekre specifikus szabvány vonatkozik, így azok esetében további adatok feltüntetése is szükséges, mint például minőségi osztály, fajta, méret.
Ez is érdekelheti
Feltűnhet a boltokat járva, hogy bizonyos termékek címkéjén egyik helyen szerepel a minőségi osztály, másik boltban meg nem. Mint az előbb már említettük, a minőségi osztály feltüntetése csak azoknál a termékeknél kötelező, amelyekre specifikus szabvány vonatkozik (lásd táblázat), a többi termék esetében nem.
Természetesen a forgalmazó feltüntetheti a címkén a minőségi osztályt akkor is, ha nem kötelező, de ezzel vállalja az adott esetben szigorúbb minőségi előírások betartását is.
Ha a termék, vagy annak előállítási módja valamely szempontból különleges, akkor ezeket az információkat is a címkén közlik a vásárlóval. Például a földrajzi eredetvédett termékek esetében (pl. szentesi paprika, gönci kajszi) az eredetvédelem EU-s logója is szerepel a csomagoláson.
Például a narancsok esetében kötelezően feltüntetendő adatok a következők:
- Csomagoló/forgalmazó neve és címe
- Származási ország
- Minőségi osztály
- Fajta
- Méret
- Betakarítás utáni kezelésekhez használt hatóanyagok
Láthatjuk tehát, hogy a zöldség- gyümölcsök esetében is számos információt szerethetünk a termékről még a vásárlás előtt, ami nagyon fontos a tudatos döntés érdekében.