Image default

Rosé vagy rozé?

Ez itt a kérdés!

Hogy írjuk helyesen, és melyik rejti a kedvelt bortípust? A helyesírás mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rosé vagy éppen rozé megnevezéshez milyen feltételeknek kell megfelelni.

Rosé vagy rozé?

E két lehetőség közül bármelyik írásmódot választjuk is, helyesen tesszük, de hogy pontosan, mely termékek érdemelhetik ki a rozé elnevezést, abban a Borászati termékek jelölési útmutatója segít nekünk.

A rosé vagy rozé (szerepeljen az bármilyen írásmóddal a címkén) kifejezések csak a kékszőlőből készült borászati termékek címkéjén tüntethetőek fel. Kivételt jelentenek a pezsgők, minőségi pezsgők és illatos minőségi pezsgők, valamint a gyöngyözőborok, itt a vörös- és fehérborok házasításával is készülhet rozé.

Ettől függetlenül a vörös- és fehérborok házasítása (Magyarországon az FN borászati termékek esetében) nem tiltott, azonban az így nyert termék címkéjén nem szerepelhet a rozé vagy rosé kifejezés.

Ez is érdekelheti

A rozé az Európai Unió tagállamaiban kizárólag csak kékszőlőből készíthető. A kétezres évek közepén egyes nem bortermelő államok felvetették, hogy fehér- és vörösbor házasításával is elő lehessen állítani rozé bort. Ezen felvetéssel szemben azonban győzött a hagyományos bortermelő államok érvelése, így változatlanul csak kékszőlőből készített bor nevezhető rozénak.

Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc és sauvignon, avagy mikor tüntethető fel a palackon a fajta neve?

Egy fajta neve akkor tüntethető fel, ha a bor legalább 85%-ban az adott fajtából készült. Két vagy több szőlőfajta feltüntetése esetén a bor előállításához felhasznált valamennyi fajtát fel kell tüntetni, csökkenő sorrendben.

A fajta minden bornál meghatározó. Magyarországon legnagyobb mennyiségben Kékfrankosból készítenek rozét. Ennek a fajtának a tulajdonságai biztonságos termesztést garantálnak. Színanyag és sav összetétele a rozébor készítésre kiválóan alkalmassá teszi. Természetesen egyéb szőlőfajtákból is (Kadarka, Merlot, Pinot noir, Cabernet franc és sauvignon, Zweigelt) állítanak elő rozébort, csak kisebb mennyiségben. Elterjedt a rozé küvék forgalmazása, ahol a házasítás adta lehetőség kihasználásával kevésbé évjárat függő jó minőséget tud a borász biztosítani.

Mitől bor egy bor? Ha érdekli, olvassa el korábbi cikkünket!

Forrás: Nébih/Kunszeri Miklós

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk