Image default

Könnyed termékteszt a forró nyári napokra

Tesztsorozatunk legújabb fejezetében ezúttal most egy légies, könnyed, csillogó és frissítő termékcsaládra fordítottuk figyelmünket. A kékfrankos rozék tesztjén napjaink egyik közkedvelt alkoholos italát vizsgáltuk, elemeztük, kóstoltuk és természetesen rangsoroltuk is.

Ha nyár és Szupermenta, akkor a divatos rozéborok tesztje sem nem maradhatott el. A rózsaszín és a piros megannyi árnyalatában pompázó ital ugyanis kiváló választás a fülledt nyári esték társaként, vagy fröccsnek fogyasztva a forró nappalok frissítőjeként. Érdemes tudni, hogy a rozé minél frissebb, annál nagyobb élvezeti értéket nyújt. A legújabb rozék megjelenéséig, vagyis az őszi időszakig, azonban az előző évjáratú termékeknek is – amíg azok a boltok polcain megtalálhatók – megfelelő minőségűnek kell lenniük.

A Szupermentán ezúttal a kékfrankos rozékra fókuszáltunk, vagyis kizárólag azokra, amelyekben a bor legalább 85%-ban Kékfrankos fajtából készült. Magyarországon legnagyobb mennyiségben Kékfrankosból készítenek rozét, mivel ennek a fajtának a tulajdonságai biztonságos termesztést garantálnak. Lássuk hát, milyen termékekkel találkozhatnak a vásárlók, akik 2017 utolsó nyári heteiben a kékfrankos rozékat választják.

Ez is érdekelheti

A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján 28 száraz, 2016-os évjáratú kékfrankos rozét választottunk a tesztelésre. Fontos szempont volt, hogy olyan termékek kerüljenek a vizsgálatba, amelyek minden fogyasztó számára könnyen elérhetőek. Mind a 28 termék 0,75 l kiszerelésű volt.

Ha szeretné tudni, bor esetében melyek a rozé elnevezés alapvető feltételei,
olvassa el korábbi cikkünket!
Rozék a laboratóriumban

A Szupermenta termékteszteken nem kerülhető meg a biztonsági és minőségi paraméterek ellenőrzése. A Nébih referencia laboratóriumában ezúttal is számos vizsgálatnak vetettük alá a tesztalanyokat.

 • tényleges- és összes alkoholtartalom
 • cukortartalom
 • sűrűség
 • extrakt tartalom
 • összes titrálható savtartalom
 • illósav tartalom
 • szabad, valamint összes kén-dioxid tartalom
 • szintetikus és természetes színanyag tartalom
 • hamutartalom
 • pH érték
 • aszkorbinsav tartalom

Mérésekkel ellenőriztük, hogy a rozék színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket a gyártók, illetve hogy kimutatható-e nem megengedett mennyiségű, idegen cukor hozzáadása a termékekben.

Jó hír, hogy egyetlen esetben sem lehetett kimutatni sem mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyag jelenlétét. A kékfrankos fajtajelöléssel forgalomba kerülő termékek színanyag összetétele megfelelt a fajtára jellemző úgynevezett antociánprofilnak.

A szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a vizsgált termékek cukoreredete is megfelelőnek bizonyult.

Összességében elmondható, hogy a vizsgált rozé borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

Kíváncsi, hogy az egyes paraméterek vizsgálata, pontosan mi miatt lényeges?
Kövesse továbbra is a Szupermentát!
A címkék ellenőrzése

Borászati felügyelőink a palackokon található címkék adattartalmát is ellenőrizték. E téren azért akadtak pontatlanságok, hiszen a vizsgált 28 ital közül 3 estben találtak kisebb jelölési hiányosságot. Az egyik tételnél például a címkén feltüntetett értéknél magasabb alkoholtartalmat mértek a Nébih akkreditált laboratóriumában. A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztetésben részesíti hivatalunk.

A forgalomba hozatali engedély

A vizsgált 28 rozé mindegyike rendelkezett forgalomba hozatali engedéllyel. Ezen túlmenően összevetettük a Szupermenta termékteszt során mért értékeket a forgalomba hozatali engedélyezéshez bemutatott minta vizsgálatánál mért eredménnyel. Mivel az összes vizsgált tétel analízise megfelelt, kijelenthető, hogy a 28 kékfrankos rozé jogszerűen került a polcokra.

Kedveltségi rangsor

A laboratóriumi vizsgálatok és hatósági ellenőrzések mellett a kedveltségi kóstolás sem maradhatott el. Szakértők és borkedvelő laikusok bírálták a kékfrankos rozékat. Az értékelők ezúttal sem tudták melyik terméket pontozzák. Összesen öt szempont – külső megjelenés, szín, illatintenzitás, íz és összbenyomás – mentén értékelték az italokat, amelyeket a bírálók preferencia-sorrendje alapján súlyoztuk.

A külső megjelenés és szín alapján a Gedeon Birtok terméke kapta a legtöbb pontot. Az illat, íz és összbenyomás tekintetében pedig a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé emelkedett ki a sorból.

A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett. A Szupermenta rangsorban másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé. A dobogósok sorát harmadik helyen a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozé zárta.

rozé

A teljes kedveltségi rangsor, valamint a laboratóriumi vizsgálatok részletes eredményei is megtalálhatóak letölthető táblázatunkban!
A jó rozé legfőbb ismérvei

A rozé esetében fontos, hogy tiszta és tükrös legyen a termék. Csillognia, fénylenie kell. Az opálos, zavaros, homályos, fátyolos borok nem kívánatosak.

A szín értékelésénél meghatározó, hogy milyen fajtanévvel forgalomba került borról beszélünk. Rozénál alapvetően a pink, lazac, eper, hagymahéj, a piros szín különböző árnyalatainak kell érvényesülnie a palackban. A kékfrankos rozé esetében enyhén lilás árnyalatokat is felfedezhetünk. A borok színét egyébként a legjobb fehér alapon vagy fehér háttér előtt elbírálni.

Az illat és íz vizsgálatakor javasol, hogy az első megfigyelés arra vonatkozzon, hogy nincs-e rendellenes idegen szaga a bornak, valamint hogy a bor tiszta ízű-e, és íze, zamata megfelel-e a minta megjelölése alapján a várt rozé jellegnek.

A rozétól elvárható, hogy illatában gyümölcsös, elsősorban bogyós gyümölcsökre emlékeztető, enyhén fűszeres illatú,  gazdag, intenzív, zamatos, fiatal italt kóstolhassunk a friss szőlő aromájának dominanciájával. Belekortyolva üde, ízgazdag borral kell találkoznunk, amely könnyebb, légies vagy közepesen testes, kellemesen élénk savakkal és gyümölcsös zamatok rendelkezik.

A jó kékfrankos rozé összefoglalva tehát harmonikus és elegáns, amelyben a cukor-sav-alkohol arány kellemes összhangban van.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk