Image default

Egy pohárka a jobb emésztésért?

Több tény is arra utal, hogy az utóbbi években a magasabb minőséget képviselő alkoholos italok felé fordul a hazai fogyasztás iránya. A gyógynövényekkel készülő keserűlikőrök pedig a többi terméknél is jobban fogynak. Fontos kérdés, egészségesebbek-e ezek az italok a többinél?

A gyógynövényes likőröket a középkortól kezdve, azaz évszázadok óta issza az emberiség. A kezdetekben kolostorokban főzött ital olyan népszerű lett, hogy a 19. század közepén akár több ezerfélét is készítettek. Mára sokkal kevesebb – általában szigorúan titkolt – recept maradt fent, de a gyomorkeserűk népszerűsége nem változott. Mi magyarok nagyon szeretjük ezeket az italokat: gondolta volna, hogy több fogy belőlük, mint a pálinkából vagy a vodkából?

Ez is érdekelheti

Népszerűségüket jelentős mértékben köszönhetik a bennük található gyógynövényeknek, az azoknak tulajdonított pozitív hatásuknak. Tény, hogy a gyógynövények alkoholos kivonatait a népi gyógyászat máig ezerféle panaszra használja, és az is, hogy ezek az italok akár több tucatnyi növényi alapanyag felhasználásával készülnek. Bár valóban vannak pozitív hatásaik, ezektől még nem válik az egészséges étrend részévé: az alkoholfogyasztás káros, ha az rendszeresen és nagyobb mennyiségben történik, nem beszélve a veszélyeztetett csoportokról, például gyermekekről, várandós édesanyákról, akik számára a gyomorkeserűk is szigorúan tiltottak.

Miért isszuk ezeket az italokat, mit várunk tőlük? Erről kérdeztük Antal Emese dietetikust, szociológust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét. „A gyomorkeserűk úgynevezett digesztív italok, amelyeket az emésztés elősegítésére, jellemzően az étkezés után szokás fogyasztani. A bennük lévő alkohol és a gyógynövények kivonatai fokozzák az emésztőenzimek termelődését és aktivitását, így például a gyomor és a hasnyálmirigy működését, de a keserű ízanyagok az epehólyag összehúzódását is kiváltják. Mindez azt jelenti, hogy valóban segítik az emésztést, ehhez viszont elég nagyon kis mennyiség, azaz egészséges felnőtt ne igyon egyszerre két-három centiliternél többet belőlük” – mondja a szakember.

A keserű italok fogyasztása azonban nem jogosít fel az egészséges táplálkozás alapelveinek megszegésére. A zsíros, fűszeres, nehéz falatokat inkább kerüljük el, mintsem ezekkel tegyük emészthetővé – figyelmeztet a dietetikus. A jól megválasztott ízesítéssel is sokat tehetünk a könnyebb emészthetőségért, használhatunk például olyan fűszereket is, amelyek gyakran előfordulnak a gyomorkeserűk összetevői között. Ilyenek például, a citromfű, a csillagánizs, a menta, a lestyán, a szegfűszeg, vagy a koriander és mindezek mellett a kömény valamint az édeskömény is.

Hogyan érdemes fogyasztani a keserűlikőröket a dietetikus szerint? „A rendszeres alkoholfogyasztás számos egészségi kockázatot jelent, ezért csak alkalmanként, és nagyon kis mennyiségben igyunk belőlük. A gyógynövényes italok ráadásul csak akkor tudnak igazán segíteni a megterhelt emésztőrendszeren, ha kísérő ital nélkül fogyasztunk belőlük egy kortyot. Vannak, akik a jéghideg gyomorkeserűre esküsznek, valójában azonban 10-18 fokon a legízletesebbek és a leghatékonyabbak. Sem gyomorkeserűt, sem pedig más alkoholos italt ne fogyasszanak fejlődésben lévő gyermekek vagy várandós, szoptatós édesanyák, mivel számukra a legkisebb mennyiség is nagyobb kockázattal jár, mint haszonnal” – tanácsolja végezetül Antal Emese.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk